Imeri: Kurti nikoga ne sluša

Visar Imeri
Izvor: Lajmi

Direktor Instituta za socijalnu politiku iz Prištine Visar Imeri kaže da Kosovo ima podršku nekih važnih država Evrope, kao što su Nemačka i Britanija po pitanju članstva, dodajući da će to značajno uticati na dalji tok dijaloga Beograda i Prištine odnosno "na taj ćorsokak u kojem se on trenutno nalazi", prenosi Euronjuz.

"Ovo bi trebalo da se shvati kao signal da ako nema unapređenja u dijalogu, onda će više država, koje su priznale Kosovo, početi da podržavaju Kosovo i u ovim međunarodnim institucijama. Za sada izgleda da ni naš premijer Aljbin Kurti, a ni srpski predsednik Aleksandar Vučić ne žele taj dijalog i ne žele taj dogovor", procenjuje Imeri.

Ovu tvrdnju objašnjava i time da i Kurti i Vučić veruju da će biti u boljoj poziciji nego što su danas.

"Mislim da oni treba da počnu da razmišljaju o dijalogu u drugačijem smislu. Dijalog treba da se doživljava kao sredstvo kojim će se život ljudi poboljšati", kaže on.

Imeri smatra da dijaloga sada nema i pored toga što se on stalno pominje, uprkos susretima delegacija u Briselu.

"Mi stalno sada pričamo o dijalogu. Evo treći put su se sreli u Briselu da pričaju o tablicama i nemaju nikakvo rešenje. Potrebno je da se nešto preduzme, da se priča o svemu. Treba da pričamo o ispunjenju, o onome što smo se do sada dogovorili", kaže Imeri.

Upitan da prokomentariše situaciju između Beograda i Prištine čija se retorika zaoštrila nakon aplikacije Kosova za člansvto u Savet Evrope, Imeri kaže da je ona besmislena.

"To nema smisla, jer na KiM i dalje su snage KFOR i NATO. Mislim da niko nema volje da uđe u sukob. I Kurti i Vučić se zalažu za mir u regionu. Ukoliko su iskreni u tome, onda će se konstruktivno zalagati za rešenje preko dijaloga. Za mene nema smisla kada Kurti kaže da je Vučić mali Putin, a kada onda Selaković iz Beograda kaže da je Kurti balkanski Hitler i posle nedelju ili dve nedelje sede u Berlinu i večeraju zajedno. Mi trebamo mir i treba da nađemo kako možemo da živimo zajedno", rekao je Imeri.

Imeri napominje da "Kurti ima problem jer taj ne sluša nikoga".

"Važno je da obojica shvate da je važan kompromis. Ne mogu da se upuštaju u dijalog sa uverenjem da je upravo njihova strana u pravu", rekao je Imeri.