Istraživanje: Vrtoglav pad poverenja u Pokret Samoopredeljenje

Aljbin Kurti
Izvor: Ekonomia Online

Podrška Pokretu Samoopredeljenje je sa 50,2 odsto, koliko je bila 14. februara prošle godine, smanjena na nešto više od 30 odsto koliko trenutno iznosi, prenosi Ekonomija onlajn.

Navodi se da su podrška glasača koji su Aljbina Kurtija doveli na vlast, kao i njegov legitimitet, drastično opali prema poslednjim merenjima međunarodne organizacije koja su preneta listu Nacional, a koja pokazuju vrtoglavi pad poverenja u njegov pokret. 

Na prošlim izborima Pokret Samoopredeljenje osvojio je više od 400.000 glasova, što znači da je izgubio podršku između 160.000 i 170.000 glasova.

Na osnovu merenja samo unutar albanske zajednice, Pokret Samoopredeljenje je dobio ne više od 34 odsto glasova. Slede Demokratski savez Kosova sa 24,2 odsto i Demokratska partija Kosova sa 20,7 odsto, dok Alijansa za budućnost Kosova ima poverenje šest odsto birača.

Ako bi se u merenje uključile i druge zajednice, onda bi procenat svake stranke pao za tri do pet odsto, što znači da je poverenje u vladajuću partiju čak niže od onoga što pokazuju brojke. 

Ubedljivo najveće povećanje poverenja po tom merenju zabeležio je DSK, koji je skoro udvostručio rezultat koji je imao 2021. godine što je, kako se navodi, takođe dobar signal za opoziciju. 

DPK na čelu sa Memljijem Krasnićijem ostao je na skoro istom novou (17 odsto), dok je Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja u ozbiljnoj opasnosti kada je reč o prelasku cenzusa.

Ni SDP ni Gukso nisu zabeležili značajan porast podrške, dok je 11,5 odsto onih koji su učestvovali u istraživanju neodlučno.