Izricanje presude Ivanu Todosijeviću 19. oktobra u Prištini

Ivan Todosijević
Izvor: Kosovo Online

U Osnovnom sudu u Prištini završeno je ponovljno suđenje Ivanu Todosijeviću predsedniku privremenog organa opštine Zvečan, optuženog za navodno "podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju", a za dva dana očekuje se izricanje presude, prenosi RTS.

Todosijević je prvostepeno osuđen krajem 2019. godine u Prištini na dve godine zatvora zbog izjave koju je dao na obeležavanju 20. godina od NATO bombardovanja u Zvečanu, kada je naveo da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombarodovanje.

Prvostepenu odluku potvrdio je kasnije i Apelacioni sud u Prištini. Branioci Todosijevića su potom žalbu podneli Vrhovnom sudu. Veće tog suda olučilo je da vrati slučaj na ponovno suđenje.

Današnjim ročištem završeno je ponovljeno suđenje Todosijeviću, potvrdio je za RTS njegov advokat Nebojša Vlajić, rekavši da je prvostepena presuda poništena iz proceduralnih razlika, te da je tužilac u slučaju, ostao pri istim navodima i dokazima iz prethodnog postupka.

Vlajić očekuje da Todosijević bude oslobođen, jer se kako kaže, radi o slobodi izražavanja koja ne podleže krivičnoj odgovornosti.

Izricanje presude je zakazano za sredu u 10 časova u Osnovnom sudu u Prištini.