Jevtić sa komandantom Kfora i ambasadorom Švajcarske o uredbi CBK

Dalibor Jevetić sa komandantom Kfora
Izvor: Kosovo Online

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić održao je danas odvojene sastanke sa ambasadorom Švajcarske na Kosovu Jurgom Špreherom i komandantom Kfora general-majorom Ozkanom Ulutašem sa kojima je razgovarao o političkoj i bezbednosnoj situaciji, sa najvećim akcentom o uredbi CBK o ukidanju dinara.

Jevtić je nakon razgovora sa ambasadorom Švajcarske istakao da je sastanak bio dobar i da su analizirane sve važne teme kada se radi o položaju i životu srpskog naroda na Kosovu.

“Danas sam imao najpre sastanak sa ambasadorom Švajcarske ovde u Prištini, tema je na tom sastanku, a i na sastanku sa komandantom Kfora bila opšta situacija, kao i politička i bezbednosna i najveći akcenat je naravno bio na ovu situaciju oko dinara. Ono što sam negde, a i to moram da istaknem, naglasio u razgovoru sa ambasadorom Švajcarske jeste da sam lično bio neprijatno iznenađen onim što sam čuo od predstavnika Švajcarske u SB UN, ali je generalno sastanak i razgovor sa ambasadorom Švajcarske bio dobar u smislu da smo analizirali na jedan konkretan način sve ono što mislimo da jesu važne teme kada se radi o položaju i životu srpskog naroda na Kosovu pre svega, ali smo naravno razgovarali i oko izazova koji mi kao lokalna samouprava imamo pod onim što jeste trenutno delovanje režima u Prištini”, kazao je Jevtić.

Nakon sastanka sa ambasadorom Švajcarske, Jevtić se u svom kabinetu sastao i sa komandantom Kfora general-majorom Ozkanom Ulutašem.

Istakao je da je sastanak bio sadržajan, da je razgovarano o najbitnijim temama i da je dominantna tema takođe bila odluka CBK o zabrani upotrebe dinara, ali i događaj od 6. januara prošle godine kada su ranjeni Stefan i Miloš Stojanović.

“Sa komandantom Kfora je sastanak bio zaista sadržajan, razgovarali smo na mnoge teme, bilo je zaista sve ono što negde treba da bude važno rečeno i tu sam dakle izneo i određene zabrinutosti koje srpski narod ima posebno oko, ponavljam, uticaja i odluke o upotrebi dinara na Kosovu i zaista i na jednom i na drugom sastanku sam izrazio svoje lično očekivanje da međunarodna zajednica deluje po ovom pitanju, jer niko ne može da me ubedi da, ako nema volje da ne može da se odluke koje su štetne, koje dolaze od režima u Prištini, zaustave. U prošlosti sam svedočio uvek da kada je međunarodna zajednica htela da zaustavi neke odluke da je to i činila i mislim da nam nije više potrebno, nisu nam potrebna saopštenja, nisu nam potrebna pozivanja, potrebna su nam konkretna dela i akcije u onome što treba da bude zaštita pre svega. Položaja jednog naroda na ovim prostorima. Inače sa komandantom Kfora sam razgovarao na temu događaja od 6. januara  prošle godine kada su ranjeni Miloš i Stefan, bilo je interesovanja o dešavanju po tom pitanju i onoga što je usledilo nakon toga tako da smo se na kraju dogovorili da ostanemo u stalnom kontaktu vezano za generalna pitanja”, kazao je Jevtić.

Jevtić je na kraju istakao da će kao politički predstavnici Srba nastaviti da u razgovoru sa različitim predstavnicima međunarodne zajednice insistiraju na tome da sve ono što na štetan način utiče na položaj i život Srba, i na ono što treba da bude multietničnost društva na Kosovu, da se na jedan kvalitetan način reaguje i spreči kako ne bi  za par meseci došli u još goru situaciju u odnosu na ove u kojoj se sada nalazimo.