Jovanović: Šolc i Makron duvaju u istu tikvu - antisrpsku

Živadin Jovanović
Izvor: Medija centar Beograd

Predlog koji su nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron servirali Beogradu nudeći, ukoliko Srbija dopusti da Kosovo dobije mesto u Ujedinjenim nacijama, materijalnu korist i članstvo u EU, samo je još jedan od dokaza da je međunarodno pravo, nažalost, pogaženo, pišu Novosti.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović izjavio je tim povodom da "Šolc i Makron duvaju u istu tikvu - antisrpsku":

"Šolc nas je manje iznenadio, u odnosu na Makrona. Njegovo ponašanje me je podsetilo na nekadašnjeg premijera Francuske Eduarda Daladjea, koji se 1938. godine, uz predsednika Vlade Velike Britanije Nevila Čemberlena, ali i Adolfa Hitlera i Benita Musolinija, u Minhenu saglasio da Čehoslovačkoj bude oduzeta Sudetska oblast, navodno zbog ugnjetavanja nemačke manjine. A, to je zapravo samo ubrzalo Drugi svetski rat, jer su Čemberlen, koji je po dolasku kući posle sporazuma vikao da je 'mir spasen', i Daladje bili u zabludi. Njihov potez slil edeći premijer Velike Britanije Vinston Čerčokarakterisao je rečima da su 'izabrali sramotu'", podsetio je Jovanović.

Jovanović dodaje da je Makron ogromno razočaranje za sve koji su verovali u srpsko-francusko savezništvo.

"Sramota je za evropsku civilizaciju da postoje ponude za kupovinu časti, morala i digniteta. Poražavajuće je da nude trgovinu, nema ponude za teritorijalni integritet. Nude maglu za ugrožavanje egzistencije Srbije. Ne uspevam da izrazim iznenađenje. Iznošenjem stava da nema razgovora o priznavanju tzv. Kosova, naše državno rukovodstvo se približilo narodu, jer je to ono što narod oseća i za šta se opredelio. Moramo poštovati Ustav i međunarodno pravo, ma koliko je sada na snazi sila, ali naša jedina sila je u međunarodnom pravu", rekao je Jovanović.

Naučni savetnik u Institutu za evropske studuje Slobodan Zečević istakao je da "plan Francuske i Nemačke zahteva velike ustupke Srbije".

"Mnogo je preduslova za kompromise i čak i ukoliko bismo hteli da ih pravimo, kao što je davanje Kosovu stolice u UN, Srbija bi morala da ima vrlo opipljive, konkretne i značajne pomake u svom statusu unutar EU", rekao je Zečević.

Članstvo u EU, dodaje on, jeste geostrateški interes Srbije, ali problem nije samo u volji Francuske i Nemačke da se to ostvari, nego u kredibilitetu.

"Više puta smo dobijali uveravanja da ćemo brzo postati deo EU, naročito od 2000. godine pa nadalje, i to se nikada nije dogodilo. Pitanje je i da li Francuska i Nemačka mogu da obezbede apsolutnu saglasnost svih država EU za prijem Srbije", rekao je Zečević.

Kako je istakao, dovoljno je da imate jedan glas protiv pa da se blokira ceo proces, što se već događalo u prošlosti.