Kajari: Nije dobro pričati o ratu, o tome smo razgovarali sa Kurtijem

Ferenc Kajari
Izvor: Rtklive.com

Komandant Kfora general-major Ferenc Kajari izjavio je da nema potencijalnog rizika od rata na Kosovu i naveo da je sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem razgovarao o tome da nije dobro pričati o ratu, prenosi RTK. 

Kajari je rekao da Kosovske bezbednosne snage i NATO imaju dogovor o aktivnostima KBS na severu Кosova, na osnovu kog te snage ne mogu da idu tamo bez saglasnosti komandanta Кfora. 

Prema njegovim rečima, to je bio slučaj i ranije i svi su se oko toga saglasili. 

"Mislim da rat nije relevantno pitanje. Kfor nije video nikakve naznake takvog događaja. U ovom delu nema opasnosti od rata, tu su NATO i Kfor", rekao je Kajari.

On je naveo da NATO, za relativno kratko vreme, može da doda vojne trupe i dodatnu opremu ako mu zatreba. 

"Ali nije dobro pričati o ratu, o tome smo razgovarali sa premijerom Kurtijem", rekao je Kajari.

Kajari nije želeo da komentariše da li je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio od njega da koncentriše trupe Kfora na mostu preko reke Ibar. Rekao je da oni i niko drugi odlučuju o aktivnostima vojne misije Kfora.

On je govorio i o grafitima na severu Kosova i naveo da će Kfor u slučaju bezbednosne pretnje reagovati i prikupiti činjenice. 

"Saradnja sa Kosovskom policijom je redovna i dosta dobra i oni koordiniraju aktivnosti na terenu kao i neke zajedničke patrole", rekao je Kajari.

Prema njegovim rečima, Kfor ima sopstvene resurse i pažljivo prati situaciju na administrativnoj liniji i ništa posebno nisu primetili, nisu zabeležili neuobičajenu aktivnost.

Povodom, kako navodi RTK "delovanja srpskih kriminalnih grupa na severu", Kajari je rekao da Kfor pažljivo prati aktivnost na tim područjima.

"Mi pratimo aktivnosti svih grupa koje deluju u našoj zoni delovanja i to znači da pratimo sve takve izjave", rekao je on i dodao da Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 nalaže Kforu da održava bezbednosnu situaciju na Kosovu i ta misija će delovati da obezbedi sigurno okruženje. 

On je rekao da će Kfor iskoristiti sve svoje kapacitete koliko je potrebno da obnovi i održi bezbednosnu situaciju.

"Kfor ima sve potrebne kapacitete i odgovarajuće resurse, kao i mandat da deluje protiv svih grupa koje mogu da ugroze bezbednost na celom području", rekao je Kajari.

On kaže da Kfor ne hapsi pojedince, jer to nije u njihovom mandatu, ali ako postoji potreba da se reaguje na nasilne grupe koje ugrožavaju bezbednost, onda Kfor ima pravo da zaustavi one koji se opiru aktivnostima Kfora. 

Primarni zadatak Кfora je sprečavanje nasilja i stvaranje povoljnih uslova za pregovore.

"Ako vidimo porast tenzija i pregovori ne budu uspešni, postupićemo u skladu sa svojim mandatom", rekao je on.

Kajari je rekao da će, u slučaju da određeni pojedinci ometaju rad Kfora, biti uhapšeni i predati nadležnim organima.

Govoreći o manastiru Visoki Dečani, Kajari je rekao da je Kfor odgovoran za njegovu bezbednost i da će Kfor biti odgovoran za taj manastir dok se ne donese odluka da se odgovornost preda Kosovskoj policiji ili drugim organima.

"To je poslednji objekat o kome brinemo, ostali su predati Kosovskoj policiji i oni odlično rade na zaštiti ovih verskih objekata, kao i bezbednosti i mira", rekao je Kajari.

"Ponavljam da se tokom mog komandovanja ne suočavamo sa bilo kakvom fizičkom pretnjom za manastir", rekao je Kajari.