Kancelarija za KiM: Napadnuta kuća Stojana Vasića iz Cernice, inspiratori u Prištini

Incident u Cernici
Izvor: Kancelarija za KiM

Porodična kuća i dvorište Stojana Vasića iz Cernice kod Gnjilana kamenovana je danas u poslepodnevnim satima, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Prema saopštenju Kancelarije za KIM, Stojan Vasić se u trenutku napada nije nalazio na imanju, već se u kući nalazio njegov bratanac Ljubiša Petrović.

"Ka dvorištu i objektima poletelo je više staklenih flaša i kamenica koje su napravile materijalnu štetu. Slučaj je prijavljen policiji koja je izašla i izvršila uviđaj. Reč je o sramotnom zastrašivanju i napadu na Srbe koji žive u Cernici i pokušaju da se oni isteraju sa svog kućnog praga. Iako su kamenice bačene u Gnjilanu, inspirator ovog huliganskog akta nalazi se u Prištini odakle se antisrpskom retorikom i politikom nekažnjavanja podstiču ovakva i slična dela protiv Srba", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM poručuje da očekuju da izgrednici budu uhapšeni i adekvatno sankcionisani, a da ovakva dela ne budu minimalizovana u albanskom društvu i međunarodnoj zajednici, jer, kako navode, "svaki napad na Srbe na Kosovu i Metohiji jeste napad na naš ostanak i opstanak na vekovnim ognjištima".