Kancelarija za KiM: Skrnavljenje spomenika u Velikoj Hoči akt nasilja i bezumlja

Kancelarija za KiM
Izvor: Kancelarija za KiM

Skrnavljenje spomenika u Velikoj Hoči, posvećenog ubijenim i kidnapovanim Srbima sa teritorije opštine Orahovac, nezapamćeni je akt bezumlja i nasilja, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kako se navodi u saopštenju, u toku današnjeg dana polomljen je krst na spomeniku stradalima, oboren jarbol sa zastavom i odneta srpska trobojka koja je tu stajala.

Ova znamenja postavljena su u Velikoj Hoči u spomen na 84 nevino stradalih Srba sa teritorije ove opštine tokom 1998. i 1999. godine.

"Reč je o nezapamćenom aktu nasilja i bezumlja albanskih ekstremista koji nisu davali mira ni živim Srbima, a sada se iživljavaju i nad njihovim spomenicima i grobovima", ističu iz Kancelarije za KiM.

Po njihovim rečima, slučaj je prijavljen Kosovskoj policiji, a, kako dodaju, posebno zabrinjava činjenica da više od sat vremena njihovi pripadnici nisu našli za shodno da izađu na uviđaj.

"To dovoljno govori o opstrukciji prištinskih vlasti i nespremnosti da se zločini nad Srbima i njihovim svetinjama adekvatno procesuiraju", kažu iz Kancelarije.

Podsećaju da ovo nije prvi put da se spomen obeležje stradalim Srbima u Hoči "nalazi na meti bezumnika", kao i da je u februaru ove godine oskrnavljen i spomenik srpskim žrtvama u Goraždevcu.

"Ova dešavanja pokazuju jasan i nedvosmislen odnos Prištine i albanskih političara prema Srbima i njihovom stradanju i palim žrtvama", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ova spomen obeležja morala bi biti mesta najvećeg pijeteta i poštovanja, a ne mesta na kojima će se "ekstremisti iživljavati u svom mrziteljskom piru".

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju ponovo će pomoći da se ovo mesto najvećeg stradanja naših sunarodnika dostojno obeleži i sanira nastala šteta, ali će zahtevati i od svih instanci, od međunarodnih misija, kao i od zvaničnika EU da se počinioci ovog i sličnih nedela najstrože sankcionišu", poručuju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.