Kancelarija za KiM obavestiće međunarodne predstavnike o skrnavljenju spomen ploče novinarima Slavuju i Pereniću

Kancelarija za KiM
Izvor: Kancelarija za KiM

Nedopustivo je ponovno skrnavljenje spomen ploče postavljene u spomen otetim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću u Velikoj Hoči, ocenjuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije i napominje da će Kancelarija o ovom duboko necivilizacijskom činu obavestiti međunarodne predstavnike i zatražiti da se počinioci tog zlodela što pre otkriju i adekvatno procesuiraju.

"Umesto da se do sada počinioci gnusnih zločina nad Slavujem i Perenićem, ali i drugim medijskim radnicima, stradalim tokom godina sukoba na Kosovu i Metohiji, pronađu i najstrože sankcionišu, mi danas svedočimo ponovnom napadu na njih, sa jedinim ciljem da se zatre svaki spomen na njihovo ime i delo", kaže se u saopštenju. 

Pored brojnih izazova i problema sa kojima se mediji na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji svakodnevno susreću, kako se ocenjuje, ovo skranavlje spomen ploče njihovim kolegama, novi je pritisak na njih. 

"Po sredi je osmi put da se ploča novinarima Pereniću i Slavuju vandalizuje, što direktno pokazuje odnos vlasti privremenih institucija u Prištini prema srpskim medijskim radnicima", zaključuje se u saopštenju.