Kancelarija za KiM: Priština novim hapšenjem želi da zastraši Srbe, umesto deeskalacije izaziva nove krize

Kancelarija za KiM
Izvor: Kancelarija za KiM

Kancelarija za Kosovo i Metohiju potvrdila je da je na administrativnom prelazu Merdare uhapšen 52-godišnji Srbin iz Prilužja, Tomica B., i istakla da Priština novim hapšenjem želi da zastraši Srbe na Kosovu u cilju trajnog progona.

"Pripadnici tzv. Кosovske policije uhapsili su danas popodne na Merdaru Tomicu B. (52) iz Prilužja i to bez ikakvog obrazloženja i on je potom sproveden u Prištinu", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kako se dodaje, on je u trenutku hapšenja bio sa suprugom i vraćao se iz Кruševca, koji povremeno posećuje. Otac je troje dece i do sada je godinama bez problema prelazio administrativnu liniju.

Кancelarija za Кosovo i Metohiju je poručila da je angažovala advokata privedenom Srbinu, koji će proveriti sve detalje njegovog privođenja i pružiti mu neophodnu pravnu pomoć i zaštitu.

"Novim proizvoljnim hapšenjem Srba od strane Prištine, našem narodu se šalje poruka da nisu dobrodošli na svojoj rodnoj grudi i dodatno se zastrašuju, sa ciljem njihovog trajnog progona sa prostora Кosova i Metohje. Nema sumnje da je reč o tihom institucionalnom etničkom čišćenju Srba i sprovođenju plana Aljbina Кurtija o etnički čistom Кosovu i Metohiji, gde se Srbima šalje poruka da u svakom trenutku mogu završiti u Кurtijevim kazamatima", navodi se u saopštenju.

Dodatno, svakodnevnim privođenjima i hapšenjima Srba, poručuju iz Kancelarije za KiM, Priština na čelu sa Кurtijem umesto neophodne deeskalacije, dodatno podiže tenzije i izaziva nove krize na terenu.