Kaplan: ZSO može destabilizovati, ali nepoštovanje sporazuma može sputati Kosovo

profesor Kaplan
Izvor: Indeksonline

Profesor sa Univerziteta u Oksfordu Ričard Kaplan izjavio je da bi uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO) sa srpskom većinom moglo da destabilizuje Kosovo, ali i da bi nepoštovanje sporazuma moglo da zaustavi napredak Kosova.

On je u izjavi za TV Dukađini, kako prenosi Telegrafi, rekao da nesigurnosti Evropske unije podrivaju proces dijaloga između Kosova i Srbije.

Kritikovao je strane zbog nepoštovanja do sada postignutih sporazuma.

„Tokom čitavog dijaloga Srbija-Kosovo, EU nije bila jasna šta se podrazumeva pod normalizacijom. Ponekad je dvosmislenost korisna u pregovorima i mislim da je u ovom slučaju bilo korisno omogućiti dijalog. Međutim, neizvesnost ima svoja ograničenja i ne može se držati u nedogled bez podrivanja dijaloga”, rekao je Kaplan.

Kosovo je definitivno sputano nepriznavanjem Srbije, što sprečava šire priznavanje drugih država u međunarodnom sistemu, sve dok proces normalizacije poboljšava odnose između Srbije i Kosova, to je dobra stvar, rekao je Kaplan.

Primetio je da mnogi sporazumi postignuti u ovom procesu nisu sprovedeni.

Što se tiče Zajednice opština sa srpskom većinom, Kaplan kaže da bi takva zajednica mogla destabilizovati Kosovo ali, podvlači, nepoštovanje sporazuma moglo bi dalje zaustaviti napredak Kosova.

„Između Srbije i Kosova rastu razlike u mišljenjima u vezi sa predloženom Zajednicom srpskih opština. Naravno, postojao je sporazum 2013. godine o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom, a to je 2015. godine osporio Ustavni sud Kosova. Iako postoji rizik da bi takva Zajednica ili udruženje moglo destabilizovati Kosovo, takođe postoji rizik da će ukoliko se ne formira biti sprečen dalji napredak ka normalizaciji. Važno je znati nadležnosti koje će imati Zajednica opština sa srpskom većinom“, dodao je Kaplan.

Kaže da je Evropska unija snažno posvećena okončanju procesa normalizacije.

„Pitanje nije da li EU ima kapacitet da dovrši proces, već da li su Srbija i Kosovo spremni ne samo da postignu sporazume koje su postigle u prošlosti, već i da primene te sporazume.

Ja
21. Oktobar 2020.
Samo sa zso se moze i to svi znaju ti teroristi su protiv jer hoce kosovo samo za sebe i to je taj razlog sto se teroristi nece zso,hoce sve za sebe i da tamo niko ne zivi samo oni sami i da bi stvorili veliku albaniju i to je istina ako niste znali !!!