Rode: Kraj dijaloga između Kosova i Srbije trebalo bi da dovede do uzajamnog priznavanja

Nemački ambasador Jorn Rode
Izvor: GazzetaExpress

Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode rekao je da bi dijalog između Kosova i Srbije trebalo da dovede do uzajamnog priznavanja i izrazio nadu da će dijalog doneti konkretan napredak za ljude, prenosi Gazeta Ekspres.

Rode kaže da je od stupanja na dužnost na Kosovu upoznao mnoge političke aktere i predstavnike civilnog društva i da smatra da je Kosovo u izazovnom periodu u pogledu unutrašnje i spoljne politike.

"Sa političke tačke gledišta, Kosovo je u izazovnom periodu, kako u unutrašnjoj tako i u spoljnoj politici. Nadam se da bi dijalog između Kosova i Srbije narodu doneo konkretan napredak, a isto važi i za liberalizaciju viza. Za sve ovo važno je da Kosovo ima stabilnu vladu, tako da se može usredsrediti na velike izazove u ovo vreme pandemije, kao što je borba protiv pandemije, pomoć građanima, s obzirom na ekonomske posledice pandemije, kao i sporazum sa susedom Srbijom", rekao je Rode.

Prema rečima ambasadora, Nemačka pozdravlja nastavak dijaloga između Kosova i Srbije navodeći da ne postoji alternativa.

"Ne postoji alternativa dijalogu. Čak i ako zastanete, kao što se dogodilo od 2015. godine, na kraju ipak morate sedeti zajedno. Nemačka u potpunosti podržava napore specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije, Miroslava Lajčaka. Želimo da dijalog dovede do pravno obavezujućeg sporazuma, kojim se rešavaju sva pitanja, uključujući i ono o uzajamnom priznavanju, jer je potpuno nezamislivo da EU prihvati članice koje se ne priznaju. Očekujemo da se svi uključeni lideri uzdrže od davanja neodgovornih izjava koje bi mogle naštetiti dobrosusedskim odnosima i pomirenju, čime bi ometale proces dijaloga", rekao je Rode.

On je istakao da obe strane sada moraju raditi s punom posvećenošću kako bi, kako je rekao, postigle sveobuhvatan sporazum koji rešava sva nerešena pitanja.

"To znači da obe strane moraju pregovarati kompetentno i u međusobnom poverenju. Da bi napredovale, obe strane moraju da se usredsrede na veliki potencijal regionalne saradnje i evropsku perspektivu za svoje građane", poručuje Rode.

Rode se osvrnuo i na pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, kao i na ranije potpisane sporazume između Kosova i Srbije.

"Pitanje u vezi sa pristupom sporazumima koji su ranije potpisani u Briselu, u principu, trebalo je da bude upućeno strankama i gospodinu Lajčaku. Kako navodi Lajčak ranije, tokom razgovora moralo se razgovarati o vrlo složenim i osetljivim pitanjima. Pregovori neće biti lakši i obe strane moraće biti spremne na kompromis. Smatramo da će o svim otvorenim pitanjima biti potrebno razgovarati i rešiti ih kako bi se u potpunosti normalizovali odnosi između Kosova i Srbije. Možda je banalno reći, ali preduslov za uspeh razgovora je da obe strane imaju temeljno poverenje i spremnost na kompromis. Nadamo se da će biti tako, i to ne samo za dalje razgovore u okviru dijaloga, već i za druga politička područja", rekao je on.

Nemački ambasador je takođe govorio o hapšenjima koja su izveli pripadnici specijalnih jedinica.

"Istraga ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti deo je posvećenosti Kosova vladavini zakona. Trajnog mira u društvu ne može biti bez pravde. Nemačka je uverena da je borba protiv nekažnjivosti putem domaćih i međunarodnih sudova deo odgovorne pravne i spoljne politike. Zajedno sa EU, Kosovo je uspostavljanjem specijalizovanih komora, prema kosovskom zakonu, preduzelo važan korak ka ovom cilju. Nemačka podržava rad specijalizovanih komora kao deo ukupnih napora na rešavanju zločina tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Važno je napomenuti da specijalizovane komore istražuju samo navodne zločine pojedinaca i ne dovode u pitanje celu državu ili njen narod", rekao je Rode za Dojče Vele.

Prema njegovim rečima, Nemačka radi na liberalizaciji viza za stanovnike Kosova.

"Stigao sam na Kosovo pre kratkog vremena, ali naravno, veoma sam svestan razočarenja u vezi sa odlukom o liberalizaciji viza koja je na čekanju i značaja koji ta odluka ima za građane i preduzeća na Kosovu. Kao što je nedavno rekao ministar spoljnih poslova Nemačke, radimo u ovom pravcu i razgovaramo sa našim partnerima u EU. Jasno je da moramo raditi zajedno kako bismo ubedili nedavne kritičare. Ovde bi trebalo da bude jasno da za nas i naše partnere u EU ključ za postizanje ovoga na kraju ostaje kontinuirana posvećenost i opipljivi rezultati na polju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i jačanje vladavine zakona", zaključio je nemački ambasador.