KDI: Vlada Kosova mora da obavesti javnost i Skupštinu o francusko-nemačkom predlogu

Institut za demokratiju Kosova
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski institut za demokratiju (KDI) saopštio je da česte posete specijalnih emisara iz SAD i Evropske unije svedoče o pojačanoj dinamici u dijalogu Kosova i Srbije, i ocenio da je pregovarački proces u veoma delikatnoj fazi, ali da su građani Kosova neinformisani o sadržaju tih sastanaka i eventulanim dogovorima učesnika procesa, prenosi Ekonomia online. 

„Razgovori o sadržaju francusko-nemačkog, odnosno evropskog predloga i implementacija Sporazuma o dijalogu o pridruživanju glavne su teme u medijskim debatama, ali nedostaje strukturisana politička i društvena debata i izražena je netransparentnost stavova Vlade u odnosu na ove predloge“, ocenjuje Inistutut.

Zaključuje se da, tako zatvoren, taj proces sve više stvara prostor za dezinformacije, neizvesnost i pad poverenja javnosti u vladu, a da jedini izvor informacija ostaju "selektivne informacije i ograničene izjave međunarodnih emisara", dok vlada izbegava da se obrati javnosti.

Institut poručuje da primijer Kosova Aljbin Kurti, koji ima mandat za pregovore sa Srbijom, mora da obaveštava javnost o svjim stavovima i da podnosi izveštaje o pregovorima Skupštini Kosova.

"Budući da je završetak dijaloga Kosova i Srbije stvar nacionalnog interesa, naša očekivanja su da će i opozicioni politički subjekti biti odgovorni i ozbiljni u nastojanjima da vladu pozovu na odgovornost i da ponude svoje kapacitete u oblikovanju stavova kosovske strane. U tom pravcu, opozicija, kroz parlamentarne ustavne prakse i instrumente, treba da pozove premijera da na vanrednoj sednici Skupštine izvesti o dešavanjima u procesu dijaloga", ističe se u saopštenju Kosovskog instituta za demokratiju.