Kirbi: Hilova nominacija prilika da Srbija ispuni obećano

Majkl Kirbi
Izvor: N1

Dugogodišnji američki diplomata Kristofer Hil, kojeg je predsednik Džozef Bajden nominovao za novog ambasadora u Srbiji, u Beograd će doneti višegodišnje iskustvo, veze sa najvišim političkim strukturama u Vašingtonu i otvorenost za rešavanje problema na novi način, rekao je u intervjuu za Glas Amerike Majkl Kirbi, ambasador u Srbiji od 2012. do 2016. godine.

Kirbi, koji je tokom dugogodišnje diplomatske karijere sa Bajdenovim kandidatom radio u američkim ambasadama u Poljskoj i Južnoj Koreji, smatra da su odlukom o nominaciji veoma iskusnog diplomate - Sjedinjene Države pokazale da im je stalo do Srbije.

Kako komentarišete odluku predsednika Bajdena da nominuje dugogodišnjeg diplomatu Kristofera Hila za ambasadora u Srbiji? Zašto Hil?

Mislim da je to izvanredna ideja koja jasno pokazuje da Sjedinjene Države zaista žele da postignu napredak u tom delu sveta za koji je Srbija ključna. Šaljemo mnogo iskusnijeg diplomatu, nego što smo poslali prethodnih više godina. On je povezan širom Vašingtona i u Evropi i to će pomoći ako Srbija želi da napreduje.

Kakvu poruku Vašington šalje Beogradu ovom nominacijom? Šta administracija želi da postigne u Srbiji slanjem diplomate koji ima tako široko iskustvo?

Poruka je: predsednik Bajden je mnogo godina slušao kako Srbi govore da će uraditi određene stvari. Međutim, nisu uradili to što su obećali. Ovo je prilika da se to postigne. Administracija je ozbiljna, i vi se uozbiljite ili smo završili. Možda to treba uzeti u obzir. Stvari ne mogu beskonačno da traju.

A vi smatrate da ambasador Hil može da to postigne konkretne rezultate?

Mislim da može. Radio je sa predsednikom Bajdenom kada je on bio na položaju potpredsednika SAD, radio je sa svim ljudima u ovoj administraciji, sa Senatom. Kada je bio ambasador u Iraku radio je sa više senatora. Radio je sa aktuelnim državnim sekretarom, ima pristup adresama u Vašingtonu što mu pomaže da pogura stvari. Takođe ima kredibilitet u regionu.

Ambasador Hil ima veoma široko pregovaračko iskustvo kada je reč o nizu globalnih pitanja: od Balkana gde je učestvovao u pregovorima o BiH i Kosovu do Severne Koreje. Vi ste radili sa njim u ambasadama u Poljskoj i Južnoj Koreji. Šta je to što Hil može da donese na položaju ambasadora u Srbiji? Zašto bi bio uspešniji od svojih prethodnika? Naravno, to nije kritika vašeg mandata...

Iskreno, ima više iskustva i dublje veze širom diplomatske zajednice, pa čak i vojne, zato što je sa vojskom služio na različitim mestima. Pohađao je Ratni koledž. Ima i to iskustvo. Ima predsednikovu pažnju. Ima i više iskustva u regionu nego gotovo bilo ko. Govori srpski. Znači, donosi celi paket, a ne samo 83 odsto ili tako nešto.

A koje su to oblasti u kojima ambasador Hil može da postigne najviše napretka - u dijalogu Beograda i Prištine, napretku Srbije ka Evropskoj uniji? Gde može da ima najviše uticaja?

Kada sam radio sa Hilom, jedna od stvari koju sam video je da ima odlične ideje kako da pristupi određenom pitanju i kako da ga reši. Recimo, kao što je bio slučaj sa Dejtonskim sporazumom ili slično. Kada je došao u Južnu Koreju, bio je naš prvi ambasador koji je posetio mesto gde je prethodna vlada i dikatura ubila grupu studenata. Niko se toga nije setio. On donosi iskustvo, ali i otvorenost za rešavanje stvari na nove načine, uz nameru da ta pitanja konačno i reši. Pomenuli ste dijalog. Dijalog se ne vodi samo da bi ste razgovarali, već da bi ste taj razgovor i završili. Znači, preduzimamo korake do određenog cilja. A to su po mom mišljenju Srbija u Evropskoj uniji i nezavisno Kosovo. Trenutno, dijalog ne teče dobro iz niza razloga. I nije važno koji su to razlozi ako želimo da postignemo napredak. Mi to možemo da uradimo, i Srbija može sa Krisom Hilom i sa Sjedinjenim Državama.

Da li se nominacijom Kristofera Hila može očekivati oštriji pristup Sjedinjenih Država prema Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću, u odnosu na trenutnog ambasadora Entonija Godfrija i prethodne američke administracije? Tu mislim na oštriji pristup kada je reč o stanju vladavine prava u Srbiji, njenim spoljnopolitičkim odlukama i naravno dijalogu sa Kosovom.

Ova administracija ima drugačiji stav o Rusiji od prethodne. Tako da je logično očekivati da će se ozbiljnije razgovarati o tome gde je budućnost Srbije: Da bude Putinov prijatelj ili istinska evropska nacija što u suštini jeste. To ne znači da ne možete da budete istovremeno prijatelj sa Rusijom i evropska zemlja. Srbija mora da rešava pitanja kao što je vladavina prava. Bivšoj administraciji, kako se čini, nije bilo stalo do toga u Srbiji, a ponekad ni u SAD. Zatim imate slobodu medija. Srbija ne ide u ispravnom smeru u toj oblasti, a bivša administracija nije mnogo bila zainteresovana za pitanje slobode medija. Zbog toga bih očekivao da ova administracija, svakako sa Krisom Hilom, ali i drugima koje bi tamo imali, zauzme snažniji stav o nekim od tih pitanja. I prosečni građani u Srbiji žele da budu prosperitetni. I Srbi po mentalitetu jesu Evropljani. Ovo im daje šansu. Na Vladi Srbije je da odluči da li će je prihvatiti. Takođe, godinama imamo posla sa predsednikom Vučićem. Ja sam tamo došao pre nego što je postao premijer. Zatim je postao premijer, a potom predsednik. On je dao određena obećanja u Beloj kući tadašnjem potpredsedniku Bajdenu koja nije ispunio. Možda je vreme da ih ispuni.

O kojim obećanjima je reč?

U vezi sa ubistvom braće Bitići, između ostalog.

Koliko ambasador Hil može da bude uspešan u komunikaciji sa srpskim vlastima i srpskom javnošću, imajući u vidu da već ima komentara u Beogradu da je bio deo, u Srbiji, nepopularne Klintonove administracije, da je konačan rezultat njegovih pregovora o Kosovu bilo bombardovanje…

Da, on jeste bio deo Klintonove administracije, ali kao profesionalni diplomata. Mi kao diplomate i profesionalci radimo za sve administracije. Kada je počeo, radio je mnogo godina u Reganovoj administraciji, zatim Džordža Buša starijeg. Bio je visoki zvaničnik u administraciji Džordža Buša mlađeg. Da, radio je u Klintonovoj administraciji, ali je to slučaj i sa aktuelnim ambasadorom. Svako ko je bio diplomata određen broj godina bi radio u toj administraciji.

Ali imajući u vidu te komentare i stavove dela srpske javnosti o Hilu, kako bi njegova nominacija mogla da utiče na američku reputaciju u Srbiji, gde jačaju uticaji Rusije i Kine?

Mislim da bi trebalo da bude pozitivan. Sjedinjenim Državama je dovoljno stalo za Srbiju da pošalju veoma iskusnu, ozbiljnu osobu. Srbi su ponekad imali utisak da ih ne shvatamo dovoljno ozbiljno. Poruka ovde je: Shvatamo vas veoma ozbljno. Međutim, budite ozbiljan igrač, kakav želite da budete u našim očima. Za Ruse i Kineze je sve povezano sa novcem, a ne sa napretkom Srbije u svetu. Ja smatram da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji, zato što to omogućava razvoj pojedinaca i obezbeđuje vam stvari koje želite - budućnost za decu. Ekonomska situacija i budućnost koju ljudi vide moraju da se promene. Sjedinjene Države ovim poručuju da su saglasne sa tim i da zajedno možemo nešto da uradimo tim povodom.

Da li se skraćenje mandata ambasadora Godfrija može smatrati presedanom s obzirom na to da je reč o karijernom diplomati, a ne političkom postavljenju?

To se događa. Služimo na predlog predsednika. Mislim da to ne bi trebalo shvatiti kao kritiku ambasadora Godrfija. Na primer, ja sam bio ambasador u Moldaviji samo dve godine i otišao sam u Vašington gde sam imao veoma dobar posao. Tražili su od mene da dođem u Vašington. Ne znam šta se događa u slučaju ambasadora Godfrija, ali ovo nije kritika na njegov račun. U mom slučaju, imao sam već drugi posao pre nego što se bilo šta dogodilo. Nisam pitao ambasadora Godfrija, niti bi on bilo šta rekao zato što bi to podrilo njegov kredibilitet. Mislim da on ima svetlu budućnost u Stejt departmentu. Kris Hil je šansa i čekanje još godinu dana nije dobro ni za koga.

Znam da je teško spekulisati, ali da li se time šalje poruka da ambasador Godfri nije doveo da promena koje Vašington želi, zbog čega je nominovan Hil?

Ne. Mislim da je poruka da imamo nekog drugog za koga sigurno znamo da će prigrabiti pažnju i ako budemo čekali šest meseci ili godinu, nećemo više imati tu osobu.

косовац
16. Oktobar 2021.
,Aха сад би овај наш требало да нам каже шта је то обећао јер је стигло на наплату.