Šutanovac: Imenovanje Hila jasna poruka da su SAD zainteresovane za stanje u Srbiji i regionu

Predsednik Saveta za strateške politike Dragan Šutanovac kaže za "Blic" da je imenovanje Kristofera Hila na mesto američkog ambasadora više nego jasna poruka, pre svega Bele kuće, da je Amerika izuzetno zainteresovana, kako za Srbiju tako i za stanje u celom regionu.

„Podsećam da se radi o diplomati ogromnog iskustva i poznavanja prilika u regionu koji će svakako svoj mandat iskoristiti pre svega da učvrsti vezu Srbije i SAD, ali i da pomogne u rešavanju problema koji imaju Beograd i Priština. Ambasador Hil, pored činjenice da je već službovao u regionu, ima još jednu prednost, a to je lični odnos sa predsednikom SAD Bajdenom, čime njegov uticaj na moguće rešenje postaje mnogo veći. Podsećam da su nedavno viši službenici Stejt departmenta, koji takođe odlično poznaju ceo region kao i sve političke aktere, Palmer i Eskobar, postavljeni na važna mesta i da će uz Hila koordinisano raditi na rešavanju problema u celom regionu. Iz svega poznatog, zaključak se nameće sam, Bela kuća želi kvalitetne odnose kao i stabilan region Zapadnog Balkana i izvesno će dati snažnu podršku za dalju integraciju u EU“, kaže Šutanovac.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam kaže da vest o dolasku Hila može da bude ohrabrujuća za region.

"Reč je o čoveku sa snažnim autoritetom, koji poznaje prilike i u Srbiji i na Balkanu. To bi mogla da bude prekretnica u odnosima Sjedinjenih Država prema ovom regionu", navodi Popov za Blic.

Kaže da su dva goruća pitanja koja će se pred Hilom naći - pitanje Kosova i stanje u Bosni i Hercegovini.

"Mislim, zato, da izbor Hila nije slučajan. Označiće intenzvnije angažovanje SAD u regionu, a zajedno sa Evropskom unijom koja je do sada delovala nemoćno, moglo bi da pokrene procese koje bi rešavali krizna žarišta", zaključuje Popov.