Kirbi o dijalogu Kosova i Srbije: Za dogovor potrebno poverenje

Majkl Kirbi
Izvor: Vijesti.me

Bivši američki ambassador u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je za Glas Amerike da nije iznenađen što dijalog Kosova i Srbije u Briselu nije imao nikakav epilog, ali da veruje da će strane u procesu nastaviti da se sastaju i da će u to biti uključen specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak.

"Vidim put, ali deluje mi da niko od lidera ne želi njime da krene. Kao što nijedan od njih dvojice nije pokazao entuzijazam tokom učešća u dijalogu. Šef diplomatije Evropske unije Žosep Borelj naznačio je da bi se nešto moglo događati u narednim danima", rekao je Kirbi.

Na pitanje da li vidi način na koji bi dvojica lidera mogla naći razumevanja između sebe u pokušaju da reše probleme u narednim danima on kaže da nije siguran da Vučić i Kurti veruju jedan drugome, kao i da je to glavni problem.

"Ne morate biti dobri prijatelji, ali u nekom trenutku potrebno je razviti poverenje, jer ako želite da postignete dogovor - potrebno je da verujete da će se ostvariti. Učestaliji susreti bi mogli razviti razumevanje. Ja sam diplomata – uveren sam da razgovor pomaže da se uspostavi korektniji odnos. Ukoliko se ne susrećete – u tom slučaju se gubi veza", rekao je Kirbi.

On je rekao da će između dve strane uvek biti nekog spora, ali da je pravo pitanje da li Srbija veruje da je put ka članstvu u EU zaista otvoren – što nije u potpunosti jasno. 

"Ako jeste, da li Srbija zaista želi da krene tim putem… Od nje se učestalo čuje da želi, ali dela to ne pokazuju. Uzmite u obzir njen odnos sa Rusijom koja krši sve ono za šta se zalaže Evropska unija. Tako da tu postoje problem", smatra Kirbi.

Upitan da li su dijalog i odlazal ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina u Rusiju naredne nedelje povezani Kirbi kaže da je Vulin uvek bio usmeren ka Rusiji a ne ka EU.

"Gospodin Vulin je uvek bio orijentisan u tom smeru, a ne ka Briselu. Ako iz Beograda krene ka nekoj evropskoj destinaciji, deluje da je Moskva prvo mesto ka kom bi uglavnom išao. Imajući to u vidu, mislim da je Srbiji potrebno da se uhvati u koštac sa onim što misli da će se dogoditi u Ukrajini, jer je trenutni narativ koji dolazi iz Beograda izrazito proruski orijentisan", rekao je Kirbi.

Govoreći o primeni ranije postignutih sporazuma, poput Sporazuma o ZSO, Kirbi kaže da će u jednom trenutku, ako EU i dalje bude posvećena tome da Srbija bude članica, Srbija potvrdi to opredeljenje da postane članica, a Kosovo bude uvereno u to isto – sve moći da prođe. 

Međutim, dodaje da ne misli da su aktuelna rukovodstva Kosova i Srbije spremna na međusobne ustupke – ukoliko ne bude neke značajnije nagrade.

"Ne verujem da dve strane mogu nešto da razgovaraju i dogovore. Na kraju mora postojati nagrada", smatra bivši ambassador pojašnjavajući da missli na članstvo u EU

Rekao je i da je veći angažman SAD u dijalogu od velike pomoći i da mu je drago što je Kristofer Hil ambasador u Beogradu, jer je on prilično iskusan i ozbiljan diplomata.

"Mislim da je sjajno što je Viktorija Nuland pomoćnica sekretara za politička pitanja. Mnoštvo puta bila je u Beogradu. Ali, nagradu nužno ne daje Amerika – ne može je ponuditi. SAD u posebnom smislu mogu Kosovo da ohrabre da prihvate neku razumnu ponudu i mislim da Hil može pomoći srpskoj strani u razumevanju okolnosti i ukazivanju da SAD mogu pružiti pomoć. Ali, na kraju nagrada je oličena u članstvu u Evropskoj uniji, a ne Sjedinjenim Državama", rekao je Kirbi.

Prema njegovim rečima, u tehničkom smislu ima načina da se dve strane dogovore, kao i da bi to trebalo da bude u njihovom nacionalnom i ličnom interesu. 

Dodaje da je pitanje da li će im to naštetiti u političkom smislu.

"U Srbiji samo što su održani izbori i potrebno je da se formira vlada koja treba o tome da donese odluku. Dakle potrebno je da dogovor bude u interesu Aleksandra Vučića i Srbije i to na način na koji on to tumači. Isto važi i za Kosovo i premijera Kurtija. Tako da, za sada, ne vidim da je to moguće", rekao je Kirbi.

Ipak, on se nada da će pregovarački process i pored svih preprekabiti zaključen jer, kako kaže, Evropu smatra nepotpunom bez Srbije.

A da bi se to desilo, ističe, aktuelni dijalog mora da se završi.

"Optimista sam, ali ne u smislu da bi se to moglo dogoditi danas ili sutra. Mnogo toga svodi se na poslednji momenat. Dogodiće se neka vrsta rešenja ili odlaganja odluka koje treba da stupe na snagu od 1. septembra. Ali, ceo dijalog se neće rešiti odmah. Za to je potrebno da se pometnja, koju je Moskva stvorila u Ukrajini, na neki način razreši", rekao je Kirbi.

Kako pojašnjava, Evropa trenutno nije dovoljno sređena da bi Unija primala nove članice – posebno ne onu koja je mnogo više orijentisana na Moskvu nego na centar evropske politike.