Klark: Nadam se da će Kosovo uskoro biti pozvano u NATO, Moskva želi destabilizaciju Balkana

Vesli Klark
Izvor: Kosovo Online

Američki general u penziji Vesli Klark izjavio je da se nada će Kosovo postati deo NATO i naglasio da je Moskva zaintersovana za destabilizaciju Balkana, prenosi Gazeta ekspres.

Klark je dodajo da Severnoatlantska alijansa mora da poveća bezbednost u Evropi i da Ukrajinu treba podržati u bilo kom obliku, ali da bombardovanje, poput onog iz 1999. godine, u ovom trenutku ne bi bilo pravi odgovor. 

"NATO mora da pronađe načine za jačanje bezbednosti u Evropi. Ruska invazija na Ukrajinu je ugrozila NATO i stabilnost u Evropi. Za sada, države članice NATO moraju učiniti sve da pomognu Ukrajini da se odbrani pružanjem pune diplomatske, humanitarne i vojne podrške. Vazdušna kampanja NATO, kao što smo uradili za Kosovo, nije pravi odgovor u ovom trenutku, ali će u nekom trenutku u budućnosti možda biti potrebna direktnija akcija NATO", zaključio je Klarku intervjuu za Gazetu ekspres.

On je naglasio da je jasno da je Rusija zainteresovana za destabilizaciju Balkana, ali podseća da je Evropska unija je pojačala svoje prisustvo u Bosni i da je Milorad Dodik upozoren i sankcionisan.

"Srbija pokušava da se odvoji od starih ideja panslavizma i imperijalizma i pređe u savremeni svet i nadam se da se ovo može dogoditi. NATO je spreman da pomogne u održavanju stabilnosti u regionu", izjavio je Klark i dodao da se nada da će Kosovo uskoro biti pozvano u NATO.

Kada je u pitanju bombardovanje 1999. godine Klark je potvrdio da su odluku o tome doneli tadašnji predsednik SAD Bil Klinton i šefovi vlada zemalja članica NATO, a da je on pripremio sam koncept planove, kao i da je konsultovan tokom procesa donošenja odluka.

Klark je dodao da nakon ulaska ruskih snaga u Prištinu 1999. nije postojala postojala opasnost od početka Trećeg svetskog rata.

"To je bila samo preterana zabrinutost, koju je izrazio britanski general koji je bio pod velikim stresom", naveo je Klark.

Kazao je i da je nedavno preminula bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt bila snažan, principijelan lider i da je "branila slobodu i demokratiju i posvetila svoj život ovim principima".

Kosovo je, kako navodi Klark, napravilo ogroman napredak i na putu je da postane "model slobode i demokratije u regionu". Kaže i da je zadovoljan jer su SAD mogle da pomognu u ovom procesu.

"Kosovu je sada potrebno više investicija, nastavak mudre politike i sposobnost upravljanja državnim poslovima, kako bi izgradilo temelje svoje bezbednosti i ekonomije u problematičnom regionu", naveo je Klark.