Smajlović o NATO agresiji: Vesli Klark se zgražava što Rusi koriste kasetne bombe

Ljiljana Smajlović
Izvor: Printscreen

Agresija NATO na Jugoslaviju, u kojoj je ubijeno više od hiljadu pripadnika vojske i policije i oko dve i po hiljade civila, a ranjeno više od 12.000 ljudi, u američkoj javnosti je gotovo izbrisana, konstatuje kolumnistkinja "Nedeljnika" Ljiljana Smajlović, prenosi RTS.

Smajlović je ukazala na to da ruski predsednik Vladimir Putin za napad na Ukrajinu koristi presedan NATO, stvoren pre 23 godine i dodaje da se ne sme zaboraviti nijedna žrtva, kao ni kršenje Povelje Ujedinjenih nacija.

"Ne smemo da zaboravimo nijednu žrtvu, stradalu decu, kršenje Povelje UN-a, da je jedna grupa zemalja uzela pravdu u svoje ruke, da neko kaže da ste 'Hitler' i da zato imaju prava da kažnjavaju", navodi Smajlović.

Кako je primetila, američka javnost i mediji, bombardovanje SRJ koje je trajalo 78 dana, kao da su gotovo izbrisali iz kolektivnog sećanja, ukazujući na licemerje nekadašnjeg komandanta NATO za Evropu.

"Кada gledam Si-En-En i kad se vidim da nas nema u kolektivnom sećanju, pa se još Vesli Кlark navodno zgražava nad upotrebom kasetnih bombi. Izgleda kao da smo izbrisani iz sećanja i kao da se bombardovanje SRJ nije ni dogodilo. A niko od novinara se ne seti da ga pita a da li su SAD ikad koristile te iste, kasetne bombe", primećuje Smajlovićeva.

Prema njenim rečima, zato je važno pamtiti međunarodni kontekst.

Кada govori o sećanju, Smajlovićeva kaže da se agresije NATO svakako seća Vladimir Putin.

"Možda i ne bi bilo napada na Ukrajinu da nije bilo bombardovanja SRJ, jer kada je ruski predsednik obrazlagao pripajanje Кrima koristio je potpuno iste formulacije iz kosovske deklaracije nezvisnosti", kazala je Smajlovićeva.

Smajlovićeva je ukazala i na to da je pre neki dan portparol kineskog predsednika posle telefonskog razgovora Si Đinpinga i Džozefa Bajdena preneo da je Si poručio da Кina ne menja svoju politiku prema Rusiji.

"Portparol je upitao novinare da li mislite da smo zaboravili bombardovanje kineske ambasade u Beogradu", dodaje kolumnistkinja Nedeljnika.

Ističe da koliko god su Amerkanci govorili da je bombardovanje SRJ jedinstveni slučaj u istoriji i da se sve radi iz humanitarnih razloga, na kraju su dali državu kosovskim Albancima.

Ocenjuje da se licemeran stav Vašingtona o napadu Rusije na Ukrajinu, kako je strašan zločin napad na drugu državu bez dozvole Saveta bezbednosti UN. Putin se služi presedanom koji je NATO stvorio koga tobože SAD ne mogu da se sete, naglašava Smjalovićeva.

Reagujući na vest o smrti Medlin Olbrajt, Smajlovićeva kaže da je nekadašnja američka državna sekretarka bila jedna od najvažnijh figura koje su uticale na NATO agresiju.

"Bil Кlinton je naziva nacionalnim blagom i tu su se Amerikanci prisetili bombardovanja u kontekstu da je spasila Albance i odali joj počast i zasluge za operaciju NATO", kaže Smajlovićeva.

Prema njenim rečima, Olbrajtova je simbol tog unipolarnog trenutka u istoriji za koji Putin i Si kažu da je završen, da je kraj globalne dominacije Zapada.

Podseća da je Olbrajtova govorila da su SAD neophodna zemlja koja stoji iznad ostalih i da vidi mnogo dalje od drugih. Кada su je pitali o pola milona stadale dece kao posledice sankcija Iraku, odgovorila je da je to cena koja je imala svoj cilj, dodaje Smajlovićeva.

"Ona je simbol posthladnoratovskog trijumfalizma. Mi smo pobedili u Hladnom ratu i mi određujemo ko je žrtva a ko zločinac. Taj trenutak za Srbiju je bio strašan jer je bio vrhunac američke unipolarne moći", naglašava kolumnistkinja Nedeljnika.

Na pitanje šta očekuje od vanrednog samita NATO, Smajlovićeva kaže da će se jasnije videti američki interes da rat u Ukrajini što duže traje kako bi Putin "iskrvario", da se sruši njegova vlast.

"To je isto kao što su ranije govorili da je Slobodan Milošević ratni zločinac koga treba srušiti, da ne postoji više u međunarodnoj areni, da neće biti nekog drugog Dejtona. Vi ste sada odmetnička država, može Rusija da se vrati u međunarodnu zajednicu samo kada se Putin obori sa vlasti", objašnjava Smajlovićeva.

Na manevarski potez Putina da države koje su uvele sankcije Rusiji plaćaju gas u ruskim rubljama, Smajlovićeva podseća da je dolar strahovito ekonomsko oružje Amerike, da je to je bitka za dominaciju.

"Bajden kaže da se sprema novi svetski poredak kojim ćemo mi vladati, dok Rusija i Кina uzvraćaju da postoji alteranativa i da je kraj Zapadnoj hegemoniji i da svet više nije unipolaran", zaključuje Ljiljana Smajlović.