Koha: Tajni računi za okrivljene pred Specijalnim sudom

Specijalni sud za zločine OVK u Hagu
Izvor: lajmi.net

Na ime pravne zaštite i finansijske podrške okrivljenima pred Specijalnim sudom, iz kosovskog budžeta je za dve godine potrošeno oko milion evra, piše Koha.

Kako navodi Koha, Ministarstvo pravde drži u tajnosti račune koji bi dokazali taj trošak i ljude koji su imali koristi.

Prema podacima koje je dostavilo resorno ministarstvo, u 2020. godini nije bilo rashoda za tu namenu.

Međutim, u 2018. godini potrošen je iznos od 475.000 evra, a u narednoj godini više od 458.000 evra. U 2017. godini potrošeno je više od 14.000 evra.

Ministarstvo pravde opravdalo je, kako se navodi, neotkrivanje informacija u vezi sa ugovorima i računima.

"Prema odluci tadašnjeg premijera Haradinaja dokumentacija koja se odnosi na pokriće troškova pravne zaštite, kao i druga pitanja u vezi sa pokrićem troškova pravne zaštite klasifikovana je kao poverljiva i tretira se u skladu sa zakonodavstvom na snazi za klasifikaciju podataka i shodno tome zabranjen je pristup neovlašćenim licima", kaže se u odgovoru Ministarstva pravde.

Koha navodi da je imala u uvid odluku koja je poslužila Ministarstvu da sakrije račune, koju je potpisao tadašnji premijer Ramuš Haradinaj.

"Podaci u vezi sa Specijalizovanim većem i Specijalizovanim tužilaštvom su 'tajni' podaci i zaštićeni su od pristupa neovlašćenih lica", navodi se u toj odluci.

Međutim, druga tačka pomenute odluke iz te klasifikacije isključuje informacije u vezi sa utrošenim finansijskim sredstvima u vezi sa pravnom zaštitom i finansijskom podrškom za Specijalni sud.

Haradinajeva vlada  je 2017. usvojila još jednu odluku koja je imala za cilj prikrivanje sličnih dokumenata, navodi Koha.

Tom odlukom omogućeno je isključivanje postupaka predviđenih Zakonom o nabavkama prilikom zaključivanja ugovora u ime odbrane u Specijalnom sudu.

Međutim, vlada premijera Avdulaha Hotija poništila ju je pre dve sedmice, zajedno sa još 19 odluka te prirode.

Kako se navodi, odluka Hotijeve vlade ostala je samo na papiru, jer dve sedmice nakon odobrenja Ministarstvo pravde nije dostavilo podatke o ugovorima i računima.

"Čini se da je ta odluka populistička. Sve što je skriveno od javnosti, stvara sumnju u moguće zloupotrebe, posebno kada se radi o raznim tenderima", rekla je Medžide Demoli Nimani, izvršni direktor Pokreta "FOL".

Koha podseća da je deo finansijske podrške osumnjičenim od Specijalnog suda takođe je izdvojen iz rezerve.

Haradinajeva vlada podržala je Ljahija Brahimaja sa 40.000 evra, Siljejmana Seljimija sa 14.000 evra, Mahira Hasanija sa 7.000 evra i Samija Ljuštakua sa 9.000 evra. Za razliku od ostalih, dodaje se, Ljuštaku je vratio sredstva.