Konjufca na ministarskom forumu "Solun 2020" zatražio uklanjanje fusnote pored imena Kosova

Glauk Konjufca
Izvor: Twitter

Vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Gljauk Konjufca danas je na drugom Ministarskom forumu "Solun 2020", koji su kao video konferenciju organizovali grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov, zatražio uklanjanje fusnote pored imena Kosova.

Konjufca je na Fejsbuku objavio da su na forumu učestvovale sve njegove kolege iz šest zemalja Zapadnog Balkana i zvaničnici Evropske unije, uključujući komesara Evropske unije za susedstvo i proširenje Olivera Varheljija.

Na kraju izlaganja koje je u celosti preneo na Fejsbuku Konjufca je naglasio da bi fusnota pored Kosova trebalo da bude uklonjena.

"Fusnotu u ime Republike Kosovo treba ukloniti iz izveštaja sa današnjeg sastanka", naveo je Konjufca.

Podsetio je da je Vlada Srbije, dobila odgovor da Deklaracija o nezavisnosti Kosova "ne krši nikakve primjenjive odredbe međunarodnog prava".

"Kosovo je član značajnog broja kontinentalnih i međunarodnih organizacija kao što su: Svetska banka, MMF i Evropska banka za obnovu i razvoj. U sve tri ove organizacije Kosovo je prihvaćeno bez fusnote. Fusnota predstavlja stari način predstavljanja Republike Kosovo", naglasio je Konjufca.

Dodao je da je ušešće sa Srbijom u regionalnim susretima postalo uobičajeno i da fusnota nije potrebna.

"Na nedavnim regionalnim sastancima u zajedničkim izjavama u okviru Berlinskog procesa, fusnota se nije koristila. Fusnota je zamišljena kao oblik probijanja leda na regionalnim forumima, između dve strane. Sada su regionalni sastanci na kojima Kosovo i Srbija učestvuju postali rutina. Fusnota je nepotrebna", naveo je Konjufca.

Istakao je da je Vlada Kosova odlukom o zameni takse na uvoz robe merom reciprociteta, doprinela dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji i kako je naveo "donela novi dah novoj fazi dijaloga" između Srbije i Kosova.

Na početku izlaganja, Konjufca je zahvalio EU na velikodušnoj finansijskoj i medicinskoj pomoći u borbi protiv pandemije koronavirusa i regionalnim vladama na saradnji i izrazio saučešće svim valadama i porodicama zbog žrtava koje su izgubile borbu sa koronavirusom.

"Uz gore navedenu podršku, koju smo svi dobili za borbu protiv kovida-19, ponoviću zahtev za viznu liberalizaciju za građana Kosova. To bi bila najbolja garancija da uključivanje Zapadnog Balkana nije samo fraza, već cilj, nadamo se, postignut što pre”, rekao je Konjufca između ostalog u svom izlaganju na Forumu.

 

Gresni pop Milorad
19. Maj 2020.
Ti ces prijatelju da odes a zvezdica ostaje- i svakim danom ce postati sve veca, i veca, i veca, i veca ...........