Konjufca najavio posetu Haradinaju i Gucatiju u Hagu

Gljauk Konjufca
Izvor: Reporteri

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca rekao da je iznenađen odlukom Specijalnog suda u slučaju Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, kao i da će uskoro posetiti bivše vođe Organizacije ratnih veterana OVK koji se nalaze u pritvoru u Hagu, prenosi Reporteri.

"Uradiću to vrlo brzo, otićiću u posetu. Ne preostaje mi ništa drugo nego da kažem da sam bio veoma iznenađen odlukom Specijalnog suda", rekao je Konjufca za RTK.

Konjufca je naglasio da, iako je bilo nesuglasica sa bivšim liderima OVK, postoji i zajednički interes.

"Odnosi koje imamo ne bi trebali da budu taoci naših svađa koje smo vodili oko domaćih politika koje su u prošlosti imale veze sa Kosovom. Imamo zajedničke interese i u našim zajedničkim interesima niko neće moći da nas podeli. Još manje Srbija sa Specijalnim sudom i izveštajem Dika Martija", rekao je Konjufca.

Konjufca je dodao da je Kosovo prošlosti imalo mnoge izazove, a da se oni mnogo povećali od februara ove godine, zbog napada Rusije na Ukrajinu i stvaranja novog međunarodnog poretka.

"Moramo da budemo mnogo budniji nego što smo bili. Nemamo udobnost da budemo taoci. Mi smo u veoma teškoj situaciji po pitanju položaja Kosova u ovom Sudu, jer se sudi Generalštabu, odnosno glavnim strukturama Generalštaba OVK", dodao je Konjufca.

Konjufca je podsetio i da je Specijalni sud uvek nazivao nepravednim i da se bivši komandanti OVK drže u izolaciji, što ih je odvajilo od društvenog i političkog delovanja.

"Od početka sam ga nazivao nepravednim i uvek ću ga tako zvati. Takođe mislim da ako vidite šta se dešava sa važnim članovima Generalštaba Oslobodilačke vojske Kosova kojima se tamo nepravedno sudi, ovo odlaganje suda nikako ne mogu da nazovem osim kao pokušaj izolacije vođa onih koji su imali visoke i ključne odgovornosti u OVK", kazao je Konjufca.

Konjufca je da su u slučaju Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija, povređena njihova prava.

"Pratim i sudska ročišta, pa ako pogledate proceduru od optužnice do dopunjene optužnice, koja će potrajati još nekoliko meseci, čini mi se prilično da proces ostavlja mnogo mesta za žalbu o pravima čoveka “, izjavio je Konjufca.