Konjufca sa diplomatama: Cilj Kosova je jasan – Članstvo u EU i NATO

Konjufca sa mladim diplomatama
Izvor: Telegrafi.com

Predsednik Skupštine Republike Kosovo Gljauk Konjufca sastao se danas sa 47 karijernih diplomata iz 33 zemlje, koji borave na Kosovu i tom prilikom istakao da je cilj Kosova jasan, a to je članstvo u NATO i EU, prenosi Telegrafi.

Diplomate borave na Kosovu u okviru Prolećne škole za mlade diplomate, koju svake godine organizuje Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore.

"Mi smo država koja je jasno definisana u osnovnim orijentacijama na međunarodnoj sceni, kao što na primer težimo članstvu u EU, naravno, u NATO, posebno u ovim teškim vremenima, posle ničim izazvane i brutalne vojne agresije Rusije protiv Ukrajine i ukrajinskog naroda. Jasno stojimo uz Ukrajinu i najoštrije osuđujem ovu rusku agresiju na Ukrajinu", rekao je Konjufca i dodao da je kosovska skupština rezolucijom osudila rusku agresiju na Ukrajinu.

On je mladim diplomatama rekao da je bilo potrebno mnogo vremena za postizanje nezavisnosti i izgradnje države.

"Posebno su te godine 1990-1999 bile veoma strašne, jer smo upravo prošli od aparthejda Miloševićevog režima do jasnog genocida koji su nad našim narodom izvršile vojna policija i paravojne snage države Srbije. Zatim je došlo oslobođenje, a sada doživljavamo ovu fazu koju zovemo post-nezavisnost. Prošlo je 14 godina od proglašenja nezavisnosti i idemo napred", rekao je Konjufca diplomatama.