Konjufca: Obaranje vlade sramno, kalkulacija DSK kratkoročna

Konjufca
Izvor: KTV, prt. sc.

Potpredsednik Pokreta Samoopredeljenje Gljauk Konjufca izjavio je večeras da je obaranje Vlade Kosova bilo sramno, te da je kalkulacija Demokratskog saveza Kosova (DSK) kratkoročna, prenosi Koha.

Konjufca je u emisiji "Desku" na KTV istakao da je svrgavanje vlade bila loša namera lidera DSK Ise Mustafe, kao i da je on prekršio koalicioni sporazum.

"Šteta je lagati građane Kosova. Mustafa je znao da krši koalicioni sporazum, ali rekao je da je 'Grenel tako rekao'. Rekli smo da ćemo do Grenela doći kroz tri koraka. Rekli smo da će taksa biti ukinuta i doći će do reciprociteta. Vjosa Osmani je prošla kroz to. Šta sada kažu u DSK da su Vjosi Osmani otvorena izlazna vrata za odlazak iz te stranke. To je prevara građana", poručio je Konjufca.

Prema njegovim rečima, DSK je koristio Osmani za dobijanje glasova, a zatim se 50 dana nakon usvajanja budžeta, okreneo prema PAN koaliciji.

Dodao je da su 45 odluka koje su donete u roku od 50 dana bile uspostavljanje reda i mira u svakoj instituciji.

"Kada sam otišao u MSP, bio sam šokiran kada sam video kako su ljudi imenovani za ambasadore. Bez bilo kakvog konkursa ili postupka. Tako su vršili funkciju ambasadora. U svakoj instituciji u koju smo ušli naišli smo na takvo stanje. Svaka važna odluka doneta kroz kršenje zakonskih procedura", podvukao je Konjufca.

Istakao je i da je ministar odbrane Anton Ćuni na jučerašnjem zasedanju vlade sugerisao da postoje dve moćne grupe unutar DSK, jedna za koaliciju sa Samoopredeljenjem i jedna protiv.

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova nazvao je sramnim obaranje vlade, dodajući da je razrešeni ministrar unutrašnjih poslova i javne uprave Agim Veljiu dobio ono što je zaslužio.

Međutim, on nije isključio mogućnost saradnje sa DSK u budućnosti.

"Bila je to kratka priča. Ne isključujem tu mogućnost, ali ono što se dogodilo juče bila je sramna inicijativa zbog vremena kada se desilo. Svi građani su šokirani ovim slepilom DSK da ništa ne vide. Čak nisu imali obzira ni prema globalnoj borbi protiv koronavirusa koji oduzima živote", poručio je Konjufca.

Ukazao je da su zabrinjavajuće brojke žrtava od koronavirusa na svetskom nivou i da je to pretnja čitavom čovečanstvu.

"U vreme kada se političke snage i najveći politički protivnici okupljaju da se bore protiv koronavirusa, mi smo ovde videli predstavu DSK i video sam da na to ima komentara, pa bih zbog toga to nazvao najsramnijim potezom u istoriji parlamentarizma. U takvim vremenima svi spuštaju stranačke zastave i preovlađuje solidarnost", ocenio je Konjufca.

Dodao je bi izglasavanje nepoverenje vladi bilo normalno u vremenu u kojem ne bi bilo koronavirusa.

"Da smo bili u situaciji kada čovečanstvo shvata da je koronavirus pobeđen, tada bismo bili spremni za to. I to je normalno u demokratskim zemljama. Dakle, kad ne možete da napredujete oko zajedničkih projekata, vlada ili da ostavku ili podleže postupku poverenja u skupštini. Međutim, šokantno je vreme kada je srušena vlada, bez ikakvog obzira prema narodu", ocenio je Konjufca.

Prema njegovim rečima, DSK je sve vreme bila u potpunosti u sinhronizaciji sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i za vreme koronavirusa.

"Ono što se dogodilo sa Veljiuom bilo je povezano sa pokušajem da kroz zloupotrebe stanja koje je prouzrokovao koronavirus, on je bio potpuno u sinhronizaciji sa predsednikom. Kurti  je samo obavestio Mustafu. Jer, Kurti je bio uveren da se o Veljiuovom prekršaju nije moglo pregovarati čiji argumenti će biti jači. Moguće su neke složenije situacije kada niste sigurni da li je ministar počinio prekršaj ili nije dovoljno da bi se razrešio", ukazao je Konjufca.

Prema njegovim rečima, Veljiuova misija je bila da opstruira Vladu Kosova.

"Kurti je sporazum smatrao nečim relativnijim, bez obzira da li je bio prekršaj ili ne. Mislim da je Veljiuu bila jasna misija od dolaska na čelo MUP-a. Ne mislim da je rešenje bilo neka neracionalna briga za Veljiua.Nadležnost premijera je da rukovodi i dogovorili smo se o tome kada smo razradili program vlade. Ako se svake nedelje ministar namerno opstruira, normalno je da će biti razrešenja. Postoje ministri koji su razrešeni, jer možda imaju drugačiji plan od premijera. Vlada nije forum za raspravu, već je izvršavanje dužnosti" rekao je Konjufca.

Dodao je i da ne mogu da se mešaju u stav DSK, jer oni odlučuju da li njihov ministar radi dobro, međutim, da se ne tu radi o diktaturi, već o demokratskom postupku.

"Kako postupati drukčije sa ministrom čija je misija opstruiranje rada premijera. Sve što smo znali je da je on bio vođa grupe koja je bila protiv koalicije sa Samoopredeljenjem", zaključio je Konjufca.