Kosovo će na skupu u Pragu biti predstavljeno uz fusnotu 

kosovo fusnota
Izvor: Radio Kim

Prvi sastanak Evropske političke zajednice biće održan sutra u Pragu, a Kosovo će biti predstavljeno uz fusnotu, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, prenosi Reporteri. 

Kosovo je po ranijem dogovoru na regionalnim skupovima predstavljeno uz zvezdicu i fusnostu koja glasi: "Ova oznaka ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, kao i sa mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji nezavisnosti".

Kosovo će na skupu Evropske političke zajednice, inicijative koju je pokrenuo francuski predsednik Emanuel Makron, predstavljati predsednica Vjosa Osmani. 

"Sve dok je Kosovo na dnevnom redu, predstavlja se kao fusnota", navodi Reporteri.

Kosovo je predstavljeno uz fusnotu kao učesnik skupa i na zvaničnom sajtu Evropskog saveta.

Sastanku u Pragu prisustvovaće lideri iz cele Evrope. 

Skup će otvoriti sutra u 13 sati premijer Češke Petr Fiala, piše Reporteri. Posle njega, govoriće i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski koji će se obratiti video-linkom, premijer Norveške Gar Store, premijer Albanije Edi Rama i britanska premijerka Liz Trus.

Nakon toga, biće održan okrugli sto na kome će se razgovarati o miru i bezbednosti, kao i o energetici, klimatskim pitanjima i ekonomskoj situaciji. Ti sastanci će biti održani od 14.30 do 16.15 časova. 

Na okruglom stolu koji će voditi Moldavija i Slovačka razgovaraće se o pitanjima mira i bezbednosti. 

Evropska politička zajednica, kako navode u Briselu, ima za cilj da promoviše politički dijalog i saradnju radi rešavanja pitanja od zajedničkog interesa za jačanje bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta evropskog kontinenta.

"Ova platforma za političku koordinaciju ne zamenjuje nijednu postojeću organizaciju, strukturu ili proces i ne namerava da stvara nove u ovoj fazi", navodi se na zvaničnom sajtu Evropskog saveta.