Ambasada SAD: Žalimo zbog malog odziva birača, aktuelni gradonačelnici ostaju

Ambasada SAD u Prištini, zastava na pola koplja
Izvor: Twitter/Džefri Hovenijer

Ambasada SAD u Prištini saopštila je da izražava žaljenje malim odzivom birača na referendumima za opoziv gradonačelnika u četiri opštine zbog čega će oni nastaviti da obavljaju te funkcije.

„Svesni smo da je Centralna izborna komisija (CIK) apelovala na sve birače sa pravom glasa. Cenimo napore kosovskih izbornih zvaničnika da omoguće svim građanima Kosova registrovanim u četiri opštine da učestvuju u ovom demokratskom procesu. Iz međunarodnih posmatračkih timova razumemo da je bio izuzetno nizak odziv birača. Dakle, ne postoji odluka birača o opozivu gradonačelnika. Aktuelni gradonačelnici opština su izabrani i ostaju na funkciji po zakonskom okviru Kosova“, zaključuje se u odgovoru za Gazeta Ekspres.

U saopštenju se navodi žaljenje zbog povlačenja Srpske liste i srpskih političara sa Kosova.

„Zemlje Kvinte i EU pozvale su 10. aprila Srpsku listu i druge političke aktere kosovskih Srba da preispitaju svoje stavove da se povuku iz učešća u ovom zakonskom glasanju za opoziv predsednika. Žao nam je što nisu uradili tako nešto i stoga nisu u potpunosti iskoristili demokratska sredstva koja im stoje na raspolaganju po kosovskom zakonu da unaprede efektivnu i predstavnička demokratija“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je glasanje “ključna sloboda demokratskog druđtva”.

„Demokratsko učešće pomaže da se osigura da lideri budu reprezentativni za populaciju kojoj služe. Glasanje je ključna sloboda demokratskih društava”, navode iz ambasade SAD u Prištini.

Precizira se da je stav SAD jasan i nepromenjen.

„Stav SAD je jasan i nepromenjen: podržavamo raznoliku, inkluzivnu, multietničku demokratiju Kosova i slobodne, poštene i legitimne izbore koji je podržavaju. U skladu sa svojim zakonskim zahtevima, Kosovo je 21. aprila održalo glasanje za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova. Ovo glasanje je zatraženo kao rezultat uspešnih inicijativnih napora građana u okviru postojećeg pravnog okvira i potvrđeno od strane Centralne izborne komisije“, ističe se u saopštenju.

Podseća se da je ključna poruka ambasadora SAD u Prištini Džefrija Hovenijerija bila da je važno da građani ostvare svoje demokratsko pravo.

„Kao što su ambasador Hovenijer i drugi zvaničnici američke vlade u više navrata rekli, smatramo da je važno da građani Kosova imaju mogućnost da ostvare svoje pravo na opoziv izabranih zvaničnika u skladu sa kosovskim pravnim okvirom, ako odluče da to učine”, zaključuje se u saopštenju ambasade SAD u Prištini.