Kosovska vlada podržava poziv ministara Nemačke i Francuske za nastavak dijaloga

Vlada Kosova
Izvor: Kosovo Online

Vlada Kosova pozdravila je danas zajedničko pismo ministara spoljnih poslova Nemačke i Francuske o ponovnom uspostavljanju dijaloga između Srbije i Kosova, prenosi RTK.

Kako se navodi Izvršna vlast kaže da "dve savezničke države Kosova" takođe traže da proces dijaloga bude dobro pripremljen i da se izgradi na principima, ali i ukazuje da se ne pominje datum kada će se dijalog moći nastaviti.

Portparol vlade Perparim Krieziu rekao je za Kosova Pres da je premijer Aljbin Kurti spreman da vodi dijalog sa Srbijom, ali, po njemu, dijalog bi trebalo da bude proces koji vodi ka sporazumu. 

"Pokazali smo spremnost da vodimo dijalog. Premijer je čak predložio model kako se to može učiniti, u smislu predstavljanja Kosova u ovom procesu. Slažemo se sa sadržajem pisma poslatom od strane dva ministra, naročito  da proces dijaloga treba da bude dobro pripremljen proces i da ga treba graditi na principima", rekao je Krieziu.

Poziv na nastavak dijaloga nemačkog ministra spoljnih poslova Hajko Masa i njegovog francuskog kolege Žan-Iv le Drijana smatra  pozitivnim i politički analitičar Mazljum Baraliu koji ističe da se nikako ne sme zanemariti presudna uloga EU u procesu dijaloga sa Srbijom.

"Ključna uloga EU ne može se zanemariti i ne smeju se praviti namerne  ili nenamerne razlike da bi se uloga EU isključila, niti uloga Sjedinjenih Država. Za nas je vrlo pozitivno što ovi ljudi žele u ovom trenutku da budu uključeni proces, iako ne bi trebalo da dijalog otpočne užurbano i bez pripreme, već da bude dobro pripremljen sa zajedničkom platformom", kaže on.

Kada je reč o datumu kada će se dijalog sa Srbijom nastaviti, Krieziu kaže da će se dijalog nastaviti kada sve strane izraze spremnost za to.

"Dijalog se mora nastaviti kada sve strane uključene u ovaj proces izraze spremnost. Čekamo odluke i akcije EU. Ali s jedne strane smo u situaciji da imamo odlazeću vladu, s druge strane, Srbija je blizu izbora. Stoga mislimo da ovo vreme moramo maksimalno iskoristiti. Tako da budemo spremni u prvom trenutku, kada uključene strane i posrednici budu videle način za nastavak ovog procesa. Zainteresovani smo za dijalog koji nije akt po sporazumu, već proces koji vodi ka sporazumu", rekao je on.

Zajedničko saopštenje vodećih evropskih diplomata, dodaje se u tekstu, poziva na više posredničke i političke odlučnosti, što se, prema njima, može  očekivati od Miroslava Lajčaka i njegovog tima, uz podršku visokog predstavnika Đuzepa Borelja, kao i Berlina i Pariza.