Kosovski analitičari: ZSO će imati suštinsku autonomiju i izvršna ovlašćenja

Transparent ZSO na ulazu u Severnu Mitrovicu
Izvor: Kosovo Online

Sporazum koji je predočen Prištini podrazumeva da Zajednica srpskih opština dobije suštinsku autonomiju, ali i izvršna ovlašćenja, zaključak je kosovskih analitičara prenosi Dukađini.

Analitičar Astrit Gaši je izjavio da će se Kosovo suočiti sa novom realnošću.

„Ta Zajednica nema načina da nema izvršna ovlašćenja i premijer Kurti u ovom procesu dijaloga zaista nije uspeo da sprovede nijednu od svojih višegodišnjih političkih ideja, a kamoli bilo koje od obećanja i izjava koje je dao. u poslednjih tri-šest“, rekao je Gaši i dodao da će se Kosovo suočiti sa novom realnošću i da će se to ponavljati.

“Možda je pozitivan efekat te realnosti to što Srbi mogu da prekinu iluziju da mogu da se pridruže Srbiji i obeleže fazu u kojoj prihvataju Kosovo kao državu“, rekao je on.

Analitičar Imer Mushkolaj izjavio je da je Kosovo prihvatilo osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, a Srbija de fakto priznanje i da sada i premijer Aljbin Kurti na Kosovu i predsednik Aleksandar Vučići u Srbiji traže načine da javnosti predstave kompromis koji su postigli.

„Ono što je evidentno i jasno jeste da je Kosovo pristalo da uspostavi Asocijaciju, bilo kao deo paketa ili ne, to je druga stvar, a sa druge strane, Srbija je pristala da prizna Kosovo defakto. Ovo tajno čuvanje nacrta statuta i od strane Kosova i Srbije je urađeno samo da bi se javnost na Kosovu i Srbiji pripremila za kompromise koje su napravile i jedni i drugi. Kurti može svojom retorikom da kaže da će Udruženje biti ovako ili onako, ali istina je da je to prihvaćeno. Vučić u Srbiji sada ima izbore i ako pratimo tamošnju kampanju, vidimo da se njegova retorika nije promenila, naprotiv, ojačala je protiv nezavisnosti Kosova. On ima poslednju šansu da još jednom pobedi na izborima igrajući na kosovsku kartu. Primena sporazuma neće moći da počne ove godine”, rekao je Mushkolaj.

Ovaj analitičar kaže da je “logično da Zajednica ima ovlašćenja”.

“Ono što se prirodno nameće jeste da je u pitanju okvir samouprave koji znači suštinsku autonomiju za Srbe. Ovde je reč o samoupravnom okviru koji znači suštinsku autonomiju za Srbe, a to je autonomija ili prava mnogo veća od onoga što nam je rečeno po hrvatskom modelu. Logično, Zajednica ovlašćenja“, dodao je Mushkolaj.

Analitičar Jilj Hodža je naveo da je ZSO “teritorijalna autonomija za Srbe” i ocenio da je ono prihvatljivo za predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, problematično za Kosovo.

„Ne slažem se sa Kurtijem, njegovo blago tumačenje Asocijacije je tumačenje koje mu politički odgovara danas, Zajednica je ono što jeste, sve dok je prihvatlјivo Vučiću, meni je problematično. Udruženje je teritorijalna autonomija za Srbe. Treba li to učiniti? Bili smo prinuđeni da to uradimo, ali ne pod ovim uslovima, ne bez priznanja Srbije...“, rekao je on.

Hodža je objasnio i zbog čega je za njega problematično to što Srbija neće faktički priznati Kosovo.

„Zašto je potpisivanje problematično? U međunarodnim odnosima verovatno ima na desetine slučajeva kada države prihvataju sporazum i bez potpisivanja. To nije problem francusko-nemačkog sporazuma jer bi bilo moguće da dve strane imaju obavezu da sprovedu sporazum bez potpisivanja. Dakle, zahtev za potpis je validan jer se druga strana ponašala kao da ignoriše određene tačke. Da bi se uverila da ona sprovodi ceo sporazum, neophodan je potpis, inače ne bi bio potreban da je ona deklarativno imala potpuno drugačiji stav”, rekao je on.