Kongresmen Kin: Komitet zabrinut što još nije formirana Zajednica srpskih opština

Senator Tomas Kin
Izvor: Screenshot

Predsedavajući Komitetom za spoljne poslove Predstavničkog doma u Vašingtonu kongresmen Tomas Kin poručio je danas da je Komitet zabrinut što na Kosovu još uvek nije formirana Zajednica srpskih opština.

Kin je, na sednici posvećenoj Zapadnom Balkanu, ukazao da su SAD već tri decenije investicijama doprinele napretku regiona ka evroatlanstkim integracijama, dodajući, međutim, da brine rast ruskog i kineskog uticaja, zbog čega su potrebne odgovarajuće mere.

Naglasio je da su dva ključna stuba očuvanja stabilnosti regiona – normalizacija odnosa Kosova i Srbije i zaštita multietničkog i jedinstvenog karaktera BiH.

Kin je ukazao da EU ima važnu ulogu u stabilizaciji regiona, ali i dodao da su napori Unije komplikovani, zbog principa donošenja odluka konsenzusom, kao i činjenice da pet članica nije priznalo Kosovo.

„Zbog toga SAD moraju imati vodeću ulogu na Zapadnom Balkanu“, naglasio je Kin.

On je podvukao da nema važnijeg pitanja u regionu od normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

„Nasilni protesti na severu Kosova pretili su da ugroze stabilnost celog regiona. Kosovski premijer Aljbin Kurti preduzeo je nekoordinisane akcije, delujući destabilišuće. Ali, nasilno ponašanje srpskih demonstranata, koji su povredili pripadnike Kfora, moraju isto tako biti osuđeni, kao i direktna i indirektna uloga Beograda“, naglasio je Kin.

Kongresmen je podvukao da specijalne snage kosovske policije moraju biti povučene iz opština sa srpskom većinom.

Apelovao je na američke vlasti da utiču kako bi kosovski Srbi učestvovali na novim izborima na severu Kosova.

Ujedno je izrazio zabrinutost Komiteta zbog toga što još uvek nije formirana Zajednica srpskih opština.

"Ukoliko se Kosovo bude angažovalo na deeskalaciji, SAD će izvršiti isti pritisak na Beograd, kao i onaj koji sada vrši na Prištinu, kako bi izvršio svoje obaveze, posebno vezano za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama", objasnio je Kin.

Kongresmen je izrazio žaljenje što se ne primenjuje Vašingtonski sporazum o ekonomskoj saradnji, koji je, kako je naglasio, mogao da doprinese napretku i na političkom polju.

Kin je podvukao da je za SAD Kosovo važan partner, ali i da je Srbija ključni partner u regionu.

Međutim, konstatovao je da se Srbija nije pridružila sankcijama protiv Rusije, ali je izrazio zahvalnost podršci Ukrajini u UN i na prijemu brojnih ukrajinskih izbeglica.

Ukazao je da rastu tenzije i u drugim delovima regiona, posebno pominjući Milorada Dodika, optuživši ga da minira Dejtonski sporazum.

„Potrebno je više sankcija, odmah“, rekao je kongresmen Kin.

Po pitanju Crne Gore, kazao je da SAD čekaju novu vladu, od koje imaju velika očekivanja, posebno u borbi protiv organizovanog kriminala.