Kostadinovska-Stojčevska sa Margariti: Nastavljamo saradnju sa Albanijom u borbi protiv trgovine artefaktima

Bisera Kostadinovska Stojcevska i Elva Margariti
Izvor: Facebook, Bisera Kostadinovska Stojcevska

Ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska-Stojčevska sastala se danas u Tirani sa ministаrkom kulture Albanije Elvom Margariti povodom prve restitucije i vraćanja nelegalno izvezenog kulturnog nasleđa iz Makedonije koje je pronađeno u Albaniji.

Ministarstvo kulture Severne Makedonije saopštilo je da je na sastanku bilo reči o celoj proceduri i uspešnom vraćanju nelegalno izvezenog kulturnog nasleđa iz Makedonije, kao rezultat bliske i intenzivne saradnje dve zemlje.

„Uspešna saradnja je potvrda prijateljstva i poverenja koje gajimo kao ministarstva kulture Severne Makedonije i Albanije“, rekla je Kostadinovska-Stojčevska, ističući dobru volju i posvećenost obe strane za zaštitu i promociju zajedničkih kulturnih znamenitosti.

Kostadinovska-Stojčevska i Margariti razmenile su iskustva o aktuelnim pitanjima i procesima u svojim resorima, a poseban akcenat je stavljen na naredne korake u sprovođenju zajedničke agende za zaštitu Ohridskog regiona prilikom sprovođenja preporuka Uneska.

„Nastavićemo da jačamo saradnju naše dve zemlje u oblasti kulture, očuvanja nasleđa i beskompromisne borbe protiv ilegalnog kretanja našeg materijalnog kulturnog bogatstva“, istakla je Margariti na sastanku.

U duhu dobrosusedskih odnosa i multikulturalnosti, ministarka Kostadinovska-Stojčevska je najavila unapređenje saradnje, najavljujući svoju ideju i inicijativu za potpisivanje Memoranduma za razmenu stručnih kadrova, iskustava i znanja između umetnika i institucija između zemalja regiona Zapadnog Balkana.