Kostadinovska-Stojčevska u Tirani na uručenju ilegalno izvezenih makedonskih ikona

Bisera Kostadinovska Stojcevska
Izvor: Facebook, Bisera Kostadinovska Stojcevska

Na poziv ministra kulture Albanije Elve Margariti, ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska-Stojčevska danas boravi u jednodnevnoj poseti Tirani, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Ministarstvo navodi da je razlog posete primopredaja ilegalno izvezenih makedonskih ikona, koje su makedonski stručnjaci slučajno preko albanskih medija prepoznali 2013. godine.

Ukupno 20 ilegalno izvezenih ikona iz makedonskih crkava, uglavnom iz regiona Struge, Albanija će danas vratiti Severnoj Makedoniji u okviru sporazuma o saradnji dve zemlje potpisanog prošle godine.

Pre ceremonije uručenja ikona od strane ministra kulture Republike Albanije Margaritija planiran je bilateralni sastanak na kome će se razgovarati o bilateralnoj saradnji i budućim zajedničkim aktivnostima u okviru Uneska.

Tokom posete je planirano da ministarka Kostadinovska-Stojčevska poseti Makedonski kulturno-informativni centar u Tirani.

Odmah po povratku makedonske delegacije ikone će biti izložene u holu Muzeja Severne Makedonije, gde će biti održana prigodna manifestacija kojoj će prisustvovati i premijer Dimitar Kovačevski, poglavar Makedonske pravoslavne crkve, predstavnici Makedonske akademije nauka i umetnosti i radne grupe koja je učestvovala u ovoj prvoj realizovanoj restituciji kulturnih dobara u regionu, saopštilo je Ministarstvo kulture.