Kovačevski iz Brisela: Severna Makedonija nema alternativu osim da ispuni svoju agendu EU

Dimitar Kovačevski
Izvor: Vlada Severne Makedonije

Severna Makedonija nema alternativu osim da ispuni svoju EU agendu, a uspešan završetak procesa skrininga za zemlju je izražena podrška narednim koracima na putu evropskih integracija Severne Makedonije, u cilju nesmetanog toka pregovaračkog procesa, rekao je premijer Severne Makedonija Dimitar Kovačevski u okviru radne posete Briselu.

Kovačevski se obratio na Samitu EU-Zapadni Balkan, na kojem su predstavljeni koncept ubrzane i postepene integracije regiona u jedinstveno tržište EU, bilateralni odnosi zemalja regiona, kao i reformski procesi zemalja Zapadnog Balkana.

U tom pravcu, premijer Kovačevski je na Samitu ukazao da je ovaj dan mogao da bude pobednički dan za Severnu Makedoniju, u kojoj zemlja, nakon uspešnog skrininga, uspešno i brzo nastavlja sa otvaranjem poglavlja i procesom evropskih integracija.

"Ogromna je sramota što je opozicija u zemlji glavna kočnica evropske budućnosti zemlje. Danas građani mogu konkretno da se uvere da će sa ovakvim anti-EU i anti-Nato stavovima opozicije biti lišeni mogućnosti da se brzo pridruže naprednoj evropskoj porodici", rekao je on.

Premijer Kovačevski je istakao da i pored blokada opozicije "ova proevropska vlada neće skrenuti sa evropskog puta jer nam je jedina alternativa EU".

Istovremeno, premijer je istakao da očekuje dalju podršku evropskih lidera na putu Severne Makedonije ka Uniji.

Kovačevski je, kako je saopštila vladina pres služba, u svom izlaganju istakao podršku Evropske unije, koja je prošle godine bila ključna u suočavanju sa energetskom krizom, a za Severnu Makedoniju je to, dodaje, bila i prilika da izgradi bezbedniju, pouzdaniju i zeleniju energetsku budućnost.

Kovačevski je na zasedanju Samita EU i Zapadnog Balkana rekao da je partnerstvo Severne Makedonije i EU dvosmerna ulica, bez obzira da li je reč o zelenoj agendi, migracijama, digitalizaciji ili nekim drugim oblastima.