Kostić: Kusturica ne zna šta ja mislim o Kosovu, nemam veze sa Sorošem

Vladimir Kostić
Izvor: Večernje novosti

Emir Kusturica ne zna šta ja mislim o tragediji otetog Kosova i Metohije, a ne želim da se po pitanju patriotizma nadgornjavam sa bilo kim, pogotovu ne sa onima koji koriste jeftine denuncijacije o soroševskim viđenju problema, organizacije sa kojom nikada nisam imao nikakav kontakt, rekao je Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić.

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić odgovorio je danas reditelju Emiru Kusturici, koji je odbio kandidaturu u SANU, navodeći da ne veruje u dobre namere.

"U trenutku kada svakodnevno trpim orkestrirane napade zasnovane na neistinama i pripisanim, izmišljenim stavovima, suočio sam se sa izjavom gospodina Emira Kusturice, koja me je naterala da makar za kratko izađem iz samonametnutog ćutanja. U proceduralnom smislu, Odeljenje jezika i književnosti nije do sada kandidovalo gospodina Emira Kusturicu kao kandidata na izborima za članstvo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, koji su planirani za novembar ove godine po proceduri izbora to se može uraditi tek u aprilu i maju mesecu). Koliko je meni poznato, gospodin Emir Kusturica je, kao uostalom i svi drugi razmatrani stvaraoci, evidentiran kao jedan od mogućih kandidata odeljenja o kojima će se tek glasati u nekoliko krugova tokom narednih meseci, i to na predlog akademika Matije Bećkovića. Uostalom, na isti način i na istom odeljenju Emir Kusturica je bio predložen i u izbornom ciklusu 2018. godine. Ideja da sam ovoga puta izvršio uticaj na akademika Matiju Bećkovića da ga predloži, zvuči mi krajnje apsurdno", rekao je Kostić.

Predsednik SANU ističe da bez obzira na neslaganaje, izuzetno ceni umetnička dostignuća Kusturice.

"Emir Kusturica i ja se ne poznajemo, sem nekoliko slučajnih i svečarskih susreta. Nisam nikada krio i to sam u nekoliko javnih nastupa veoma jasno rekao, da ga smatram velikim umetnikom. To mislim i sada, bez obzira na eventualne međusobne nesporazume i razlike. Kusturica navodi 'Predsjednik SANU, Vladimir Kostić, je telefonskim razgovorom obavjestio Odjeljenje za jezik i književnost kako bi trebalo oni da me predlože za članstvo, a ne novostvoreno Odeljenje za umetnost gdje su kandidati scenski umetnici i što predstavlja medij u kojem sam postigao najveće rezultate'. To jednostavno nije tačno! Nisam kontaktirao OJK , a svakako ne predlagača i to će verujem, sami potvrditi i oni koji ovo odeljenje vode i oni koji su njegovi članovi. Jesam međutim, u brojnim privatnim razgovorima  iznosio stavove iz tačke 2, ali nažalost, najmanje sa članovima OJK – i ništa, ništa više. Isti stav sam u razgovorima tokom poslednje dve godine razmenio i sa kolegama u Odeljenju umetnosti. Ali, predloge na bilo kom odeljenju daju sami članovi i teško da tu bilo šta može neko sa strane, bez obzira na funkciju,a možda i upravo zbog nje", dodao je Kostić.

Ideju o demencijalnom naumu, kako kaže Kostić, da Emir Kusturica bude predložen, a potom neizabran, neće ni da komentariše.

"Osim njegove umetničke neupitnosti, on definitivno nije osoba o kojoj u ovim okolnostima mogu da razmišljam, a kamoli da protiv njega smišljam nerazumljive zavere zbog neke, samo njemu znane, 'osvete'. Kusturica mi pripisuje sposobnosti kontrole 'armije' akademika koja, očito paradoksalno, kao 'tiha većina misle drugačije', vređajući i njih, i njihov integritet. Akademike jednostavno nije moguće kontrolisati, nisu to uspeli ni neuporedivo moćniji od mene. Uostalom, kako je moguće kontrolisati višekratno tajno glasanje tokom izbornog procesa? Pominjanje politički korektnih kandidata mi nije razumljivo, mada je nesumnjivo uvredljivo, utoliko pre što na ovom nivou predlaganja niko ne može da bude više od evidentiranog stvaraoca", navodi Kostić.

Oni
01. Mart 2021.
Bravo kostic