Kovač: Temeljni ugovor nećemo menjati, potpis u prvoj polovini avgusta

Marko Kovač
Izvor: RTCG

Temeljni ugovor sa SPC biće potpisan u prvoj polovini avgusta, izjavio je crnogorski ministar pravde Marko Kovač, ne precizirajući tačan datum potpisivanja. Kako je rekao ne vidi potrebu da se bilo šta menja u tekstu ugovora koji je usvojila Vlada, prenosi RTCG.

"Osim određenih lektorskih izmjena ja ne vidim potrebu da se bilo šta menja u ovom tekstu Temeljnog ugovora. U ovom trenutku ne znam tačan datum potpisivanja ugovora, ali je činjenica da će biti u veoma kratkom roku, znači narednih dana", naveo je Kovač.

Na pitanje da li će to biti u prvoj polovini avgusta, odgovorio je potvrdno.  

"To je stvar tehničke prirode koja će verovatno biti rešena u narednih nekoliko dana u koordinaciji između premijera i patrijarha u skladu sa njihovim obavezama i agendom, verovatno u narednih tri, pet 10 dana", rekao je on i dodao da će to biti obavljeno u Podgorici.

Kovač kaže da su u prethodnom periodu pažljivo razmotrili sve sugestije koje su stigle na nacrt Temeljnog ugovora, a jedinu pravnu analizu, kako navodi, dostavila je HRA.

Crnogorska akademija nauka i umetnosti je, kako kaže, u reagovanju problematizovao preambulu i ovlašćenja za uknjižbu.

"U ostalom delu nismo imali druge pravne analize", kazao je Kovač. 

On smatra da je proteklo dosta vremena, da su razmenjeni agrumenti i da su analizirajući sve primedbe došli do zaključka da je u suštini tekst Temeljnog ugovora podoban i, kako dodaje, u skladu sa pravim poretkom Crne Gore i adekvatan za potpisivanje. 

Smatra da je to pitanje premašilo značaj koji ima, i da je kako kaže, prilično ispolitizovano.

"U suštini, analizirajući tekst ugovora mi SPC nismo dali nijedno više pravo nego što imaju druge verske zajednice sa kojim su na ovaj način regulisani odnosi. Ja pozivam na mir na razum da ovo bude jedan događaj koji će predstavljati tekuću stvar u radu Vlad", poručio je Kovač.