Kovačevski sa Boreljom: Podrška EU Severnoj Makedoniji, što pre usvojiti ustavne amandmane

Dimitar Kovacevski i Đuzep Borelj
Izvor: Društvena mreža "X"

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski dočekao je večeras visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja, koji je doputovao u Skoplje uoči ministarskog sastanka Oebsa.

Kako se navodi u saopštenju makedonske vlade, Kovačevski i Borelj su razgovarali o aktuelnim dešavanjima u vezi sa evropskim aspiracijama Severne Makedonije, napretku reformi u ključnim oblastima i političkoj situaciji u zemlji.

Borelj je ocenio uspešnim predsedavanje Severne Makedonije Oebsu, a sagovorinici su konstatovali da da je predsedavanje ozbiljno doprinelo jačanju pozicioniranja zemlje u međunarodnim okvirima kao konstruktivnog aktera stabilnosti i saradnje.

Borelj je zahvalio što se Severna Makedonija u potpunosti pridržava spoljne i bezbednosne politike Evropske unije, te nepokolebljivu podršku Skoplja  Ukrajini.

Razmenili su mišljenja o toku procesa pristupanja Severne Makedonije Evropskoj uniji, kao i o procesu skrininga, koji je, kako je napomenuo Kovačevski, važan deo procesa i potvrda da se Severna Makedonija kreće u dobrom pravcu.

Borelj je istakao da su ustavni amandmani ključni za napredak Severne Makedonije u EU i apelovao da budu usvojeni što je pre moguće.

Kovačevski je izrazio zahvalnost na snažnoj podršci Evropske unije i izrazio uverenje da će novim Planom rasta za Zapadni Balkan Unija intenzivirati svoj angažman, sa nivoa podrške političkoj, ekonomskoj i društvenoj transformaciji Severne Makedonije.

Naglasio je da je politika makedonske vlade u skladu sa evropskom agendom i da zemlja ima političke kapacitete koji mogu doprineti nakon uspešno završenog procesa skrininga, uz dinamičan tempo da Severna Makedonija uđe u pregovarački proces i da zemlja postane članica EU do 2030.

Na sastanku su razmenjeni stavovi o Planu rasta EU, koji je od ključnog značaja za reforme finansijskih kapaciteta i ekonomskih kapaciteta država, ali i jačanje institucija zemalja Zapadnog Balkana.

Kovačevski i Borel konstatovali su da će taj plan povećati privredu Severne Makedonije i omogućiti joj značajnu ekonomsku povezanost i prisustvo na jedinstvenom tržištu od pola milijarde potrošača, preko kojeg je EU postala trgovinska velesila, dodaje se u saopštenju.

Na društvenoj mreži "X", Borelj je poručio da Severna Makedonija pripada EU.

"Drago mi je što počinjem svoje veče u Skoplju susretom sa premijerom Kovačevskim. Severna Makedonija je uradila izuzetan posao na čelu Oebsa u teškim vremenima. Takođe, ohrabruje nastavak reformskih napora na evropskom putu Severne Makedonije", napisao je Borelj.

Dodao je da je za napredak na putu ka EU potrebno usvojiti ustavne amandmane.

"Međustranačka saradnja po pitanjima EU je ključna. EU u potpunosti podržava Severnu Makedoniju na njenom putu ka članstvu u EU. Severna Makedonija pripada EU", poručio je Borelj.