Zvaničnik Stejt departmenta: Blinken se neće sresti sa Lavrovom u Skoplju

Entoni Blinken
Izvor: Kosovo Online

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao danas da ne očekuje da će državni sekretar Entoni Blinken imati bilo kakav sastanak sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom tokom sastanka ministara spoljnih poslova OEBS-a u Skoplju, prenosi agencija Beta.

"Ne očekujemo sastanak", rekao je Glasu Amerike zvaničnik Stejt departmenta na pitanje o mogućnosti bilo kakvog susreta Blinkena i Lavrova.

Američki državni sekretar je popodne doputovao u Skoplje, gde večeras prisustvuje neformalnoj večeri pred Savet ministara Oebsa, koja je počela u 19 časova, dok se dolazak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova očekuje posle 22 sata.

Blinken se po dolasku u Skoplje sreo sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim i predsedavajućim Oebsa i ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem.

Na Savetu ministra Oebsa, čiji će zvanični deo biti održan sutra i prekosutra, prema najavi organizatora, učestvovaće 76 delegacija iz 57 država članica i partnerskih država.

Nakon što je potvrđeno prisustvo Lavrova, ministri spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba i baltičkih zemalja - Estonije, Letonije i Litvanije - odlučili su da bojkotuju forum OEBS-a u Skoplju.

Očekuju se odluke o izboru predsedavajućeg za 2024. za kojeg je, na pripremnom sastanku ambasadora 57 država članica ove nedelje u Beču, postignut konsenzus da to bude Malta, a trebalo bi da se donesu i odluke o budžetu, kao i o imenovanjima na ključne pozicije u institucijama OEBS-a.

Najavljeno je i da će ministri spoljnih poslova država Zapadnog Balkana potpisati deklaraciju o zajedničkoj borbi protiv korupcije sa fokusom na konfiskaciju imovine i upotrebu digitalizacije.