Osmani sa Blinkenom: Kao strateški partneri i saveznici u Natou, ostajemo ujedinjeni u podršci Ukrajini

Bujar Osmani i Entoni Blinken
Izvor: Društvena mreža "X"

Predsedavajući Oebsu, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, koji boravi u Severnoj Makedoniji, gde će učestvovati na Samitu ministara Oebsa.

Kako je saopštilo makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova, fokus razgovora bio je na aktuelnim međunarodnim dešavanjima, sa posebnim osvrtom na situaciju u Ukrajini.

Sagovornici su najoštrije osudili rusku vojnu agresiju i čvrstu podršku ukrajinskom narodu.

"Kao strateški partneri i saveznici u Natou, ujedinjeni smo u podršci Ukrajini i odbrani modernih demokratskih vrednosti i principa. Najoštrije osuđujemo rusku vojnu agresiju, koja predstavlja napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, kao i ozbiljnu pretnju miru i stabilnosti u svetu“, rekao je Osmani.

Sagovornici su se osvrnuli i na makedonsko predsedavanje Oebsu, a istaknuta je posvećenost Severne Makedonije prevazilaženju izazova sa kojima se ta organizacija suočava, kao i ukupna podrška SAD u tom procesu.

Pozdravili su odluku koja otvara put Malti da bude budući predsedavajući Oebsu naredne godine, prevazilazeći krizu sa kojom se organizacija suočavala i predstavlja značajan uspeh za makedonsko predsedavanje i budućnost Oebsa.

U saopštenju se navodi da je susret ministra Osmanija sa državnim sekretarom Blinkenom istorijskog karaktera, jer je to prva poseta državnog sekretara SAD Ministarstvu spoljnih poslova Severne Makedonije.

Poseta je još jedna potvrda novih odnosa dve diplomatske misije započete prošle godine kada su Osmani i Blinken zajednički pokrenuli Strateški dijalog između Severne Makedonije i Sjedinjenih Država u Vašingtonu, dodaje se.