Muhadžiri o sastancima u Skoplju: Očekujem pritiske na Kurtija i Vučića da budu konstruktivniji

Artan Muhadžiri
Izvor: Kosovo Online

Analitičar iz Prištine Artan Muhadžiri kaže za Kosovo onlajn da je sastanak lidera regiona u Skoplju posvećen Planu EU za rast Zapadnog Balkana, kojem će pored predstavnika Brisela prisustvovati i pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajan, veoma važan jer dolazi u vrlo specifičnom trenutku kada je dijalog blokiran. Muhadžiri očekuje jače pritiske na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija kako bi bili konstruktivniji.

Analitičar kaže da zbog izbora koji su održani u Srbiji nema značajnog dijaloga jer "predsednik Vučić nema mogućnost da ide i raspravlja o važnim pitanjima bez odgovarajuće legitimnosti konačnih rezultata srpskih izbora", dok, s druge strane, "premijer Kurti ima različite stavove u vezi sa nacrtom statuta Zajednice srpskih opština". 

"On jednom kaže da je prihvatio nacrt EU, a sledeći put da je spreman da napravi drugi nacrt sa svojim ministarima. Tako da trenutno postoji mnogo enigmi. Mislim da je ovaj sastanak dobrodošao kako bi se izvršio jači pritisak na Kurtija i Vučića da budu konstruktivniji, jer smo u poslednjoj godini videli da su lideri Kosova i Srbije bili mnogo više politički destruktivni nego konstruktivni. Sada će ovaj pritisak, pogotovo uz prisustvo Džejmsa O'Brajana, biti veoma velik, a posebno s obzirom na pomenutih šest milijardi evra pomoći. To će pojačati pritisak i na unutrašnjem nivou, i na Kosovu i u Srbiji, kako bi lideri nastavili sa kvalitativnijim pristupom", smatra Muhadžiri.

Ističe da je najvažnija stvar za EU i SAD da Kosovo i Srbija budu na istom geopolitičkom i geostrateškom putu.

"Postoji jasna ideja Zapada, EU i SAD, da se postigne konačni, istorijski sporazum između Kosova i Srbije, jer je to najbolja stvar za Kosovo i Srbiju. Bez ovog sporazuma, tenzije i problemi će samo rasti u budućnosti. Dakle, najvažnija stvar je postizanje tog sporazuma. Sada, kako Kurti, tako i Vučić su populistički političari i za njih je bolje da se ovakvo stanje stagnacije nastavi. Ali, nažalost, to nije dobro za ljude Kosova i Srbije", kaže Muhadžiri.

Smatra da će najvažnija poruka biti da nema alternative postizanju konačnog sporazuma između Kosova i Srbije. 

"Sve drugo biće strašna stvar za Balkan, za ljude, za sve. Dakle, problem je to što nam je potreban veći pritisak, potrebna nam je čvršća pozicija. Ovo je izborna godina, kako u Evropi tako i u Sjedinjenim Američkim Državama. Dakle, postoje mnogi problemi i dijalog ne bi trebalo da bude jedan od njih", ukazuje Muhadžiri.