Krasnići: Elementi sporazuma iznuđeni od strane Kfora, EU i SAD

Miljazim Krasnići
Izvor: Bota Sot

Politički analitičar Miljazim Krasnići u izjavi za Kosovo onlajn ocenjuje da današnji sporazum postignut u Briselu nije rezultat volje i spremnosti Prištine i Beograda da nađu kompromisno rešenje, već je on iznuđen od strane Kfora, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država kako bi se deeskalirala situacija na severu Kosova. Krasnići smatra da će obema stranama sporazum poslužiti kao alibi pobednika koji će iskoristiti u predizborne svrhe, ali u “stvarnosti misli da su i Kosovo i Srbija gubitnici”.

“Elementi ovog sporazuma su iznuđeni od stane Kfora, EU, SAD, a ne sposobnost Kosova i Srbije da pronađu taj i takav dogovor. Sada ćemo imati jednu apsurdnu situaciju, sa kosovske strane će isticati da su uspostavili reciprocitet sa tablicama, a skrivaće to da je specijalna policija praktično proterana sa granice. Dok će Srbija reći da je pobedila i da je odbranila srpske interese, a zapravo nije tako, jer smo videli slabost srpske vlade”, kaže Krasnići.

Krasnići kaže da je kriza na severu pokazala nesposobnost i Kosova i Srbije da reše jednostavan problem, kao što su registarske tablice, zbog čega izražava sumnju da će aktuelne vlasti u Beogradu i Prištini biti u stanju da dijalog privedu kraju i pronađu konačno rešenje. 

“Posle toliko vremena od kada se vodi dijalog u Briselu, nisu napravili ni kapaciteta, niti imaju volju da  reše jednu prostu administrativnu stvar kao što su registarske tablice, a kamoli da pronađu neki sveobuhvatni dogovor”, ističe Krasnići. 

On ističe značaj uloge međunarodnih faktora na Kosovu, bez čijeg prisustva bi situacija na severu Kosova mogla da eskalira, kako kaže, zbog opasnih političkih igara koje su igrane prethodnih dana.  

“Kurti je postao još sumnjiviji u očima međunarodne zajednice zato što je poslao specijalnu policiju za jednu sporednu stvar. Takođe će i Vučić biti sumnjiv zato što je pretio vojskom i nekako se vratio na onaj profil ratnog huškača po čemu je bio poznat 90-ih godina. U celoj ovoj situaciji pobednici su Kfor, EU, hvala bogu što su prisutni jer ono što smo videli poslednjih dana moglo je da preraste u pravu krizu”, navodi Krasnići. 

Međunarodna zajednica je prema rečima Krasnićija, imala priliku da vidi pravo stanje, odnosno da ni premijer Kurti ni predsednik Vučić nemaju volju da bez pritiska idu napred ka nekom dogovoru. 

“Ako ostane ovakva situacija, ako recimo za jednu tehničku stvar kao što su registarske tablice dođemo skoro do ratnog stanja, pokazuje koliko je opasan zaleđeni konflikt. Nadam se da će međunarodni činioci ozbiljnije shvatiti situaciju i da će početi da vrše pravi pritisak na Kosovo i Srbiju da pronađu finalno rešenje, na šta je ukazao i američki posrednik Eskobar izjavom da za vreme mandata Bajdena treba pronaći rešenje”, zaključuje Krasnići.

zoran
30. Septembar 2021.
a deset opstina