Krieziu: Bujar Osmani osmislio plan Oebsa za deeskalaciju

Bujar Osmani Oebs
Izvor: Facebook/Bujar Osmani

Vlada Kosova ponovo je analizirala plan Oebsa za deeskalaciju, objavljen 3. juna prošle godine, i utvrdila da je taj dokument izradio lično nekadašnji predsedavajući Oebsom Bujar Osmani, saopštio je danas potparol Vlade Kosova Perparim Krieziu ističući da je to još jedan slučaj kada "Albanac vidi Kosovo očima međunarodnih posrednika".

Krieziu je na Fejsbuku predstavio nekoliko tačaka plana Oebsa za deeskalaciju na severu aludirajući da se u njemu očekuje od Kosova da preduzima korake, ali ne i od Srbije.

"U planu Oebsaa od devet tačaka od Kosova se traži da povuče Specijalnu policiju sa severa Kosova, dok Srbija samo smanjuje spremnost Vojske (tačka 2). Dakle, Kosovo treba da ukloni snage koje su dokazale da garantuju bezbednost, vladavinu prava i teritorijalni integritet zemlje, dok Srbija treba da smanji spremnost snaga koje agresijom ugrožavaju bezbednost i teritorijalni integritet Kosova", naveo je Krieziu.

Ističe da je zahvaljujući specijalcima Kosovske policije sever danas bezbedan.

"Isto tako, tačka 3 istog plana predlaže da za bezbednost na terenu bude odgovorna redovna policija, uz pomoć Kfora i Euleksa. Skoro četiri meseca kasnije, 24. septembra, redovnu policijsku patrolu napale su paravojne trupe, sa sofisticiranim naoružanjem, koje finansira i podržava država Srbija. Tu je ubijen narednik kosovske policije Heroj Afrim Bunjaku. Kosovska specijalna policija je u toku dana uspostavila red i bezbednost na terenu. Da nije bilo ove jedinice na severu, danas bismo poznavali drugačiju realnost posle terorističkog i paravojnog napada 24. septembra na Banjsku", ocenio je Krieziu.

Od Kosova se u dokumentu, podseća, traži da gradonačelnici četiri opštine na severu podnesu ostavke u leto prošle godine (tačka 5).

"Na tome je Srbija insistirala, nadajući se da će na taj način brzo poništiti svoju grešku pozivajući kosovske Srbe da napuste kosovske institucije i bojkotuju izbore u četiri opštine na severu", zaključuje on.

Dodaje da je do deeskalacije ipak došlo iako Vlada nije usvojila plan Oebsa i da je na severu "više normalnosti nego ikada ranije". Plan je, tvrdi, izradio Bijar Osmani Lično.

"Juče smo shvatili da je plan Oebsa u devet tačaka izradio Bujar Osmani lično. Još jedan slučaj kada Albanci Kosovo vide očima međunarodnih posrednika. Na kraju, ovaj plan nije postao plan vlade. Desila se deeskalacija. Bez narušavanja suvereniteta i bez ugrožavanja bezbednosti. U četiri opštine na severu više je normalnosti nego ikada ranije. Kad god je bilo tenzija, izazvale su ih kriminalne strukture i organizacije. Nema ostavki gradonačelnika. Postoji legalan i demokratski proces ka novim izborima u ovim opštinama koji poštuje ustavnost i zakone, ali i volju građana. A kada budu održani biće slobodni i demokratski. Nisu uvek bili takvi", poručio je on.