Krieziu: "Mini Šengen“ za Kurtijevu vladu ne postoji kao tema, ono što radimo deo je berlinskog procesa

Vlada Kosova
Izvor: Gazeta Ekspres

Kurtijeva vlada nastavlja da se protivi balkanskom "mini Šengenu“ navodeći da se zalaže za regionalnu saradnju, ali samo na osnovu jednakosti i reciprociteta, prenosi Reporteri.

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu, koji se protivi ovoj inicijativi, kaže da pitanje balkanskog "mini Šengena“ nikada nije bilo tema u vladi.

"Za Vladu Kosova "mini-Šengen" nikada nije bio aktuelan. Mi smo kao vlada i kao država otvoreni za regionalnu saradnju, ali samo na osnovu jednakosti i reciprociteta. Takođe smo otvoreni za regionalnu saradnju na takav način da ona ne zamenjuje projekat EU i našu integraciju," rekao je Krieziu.

On kaže da je opravdano odobrenje dve inicijative Kurtijeve vlade za potpisivanje međunarodnih sporazuma koji će olakšati kretanje građana u regionu Zapadnog Balkana.

"Ono što radimo deo je berlinskog procesa, koji podržava kancelarka Merkel, a čiji je cilj podrška Zapadnom Balkanu za integraciju u EU. Naša spremnost da budemo otvoreni za regionalnu saradnju je takva da služimo Kosovu u integraciji u EU, a ne da ga zamenimo idejama rođenim u Novom Sadu", dodao je Krieziu.

Zamenik premijera Severne Makedonije Fatmir Bitići zatražio je podršku od Kosova za regionalnu inicijativu "mini Šengen“, što je i obaveza Kosova iz Vašingtonskog sporazuma.

"Mislim da bi trebalo podržati bilo koju inicijativu koja će povećati mogućnosti za naše građane na Zapadnom Balkanu. Moramo da vidimo koja je ekonomska korist i mislim da početak regionalne saradnje uključuje ekonomske mogućnosti i koristi. Prema tome, sve zemlje Zapadnog Balkana vidim kao ravnopravne, jednake, jer samo na taj način možemo ići napred u izazovima koji nas očekuju “, rekao je on.

Emir Abraši iz Demokratije plus kaže da ovo pitanje ne smatra prioritetom vlade. Međutim, on balkanski "mini Šengen“ ne vidi kao "mrtvu ideju".

"Što se tiče pitanja "mini Šengena", ne mislim da je to mrtva ideja, međutim to nije prioritetno pitanje, ni za vladu ni za građane Kosova. Pitanja regionalne saradnje su izuzetno važna, pa očekujem da će razmotriti sve inicijative za uspostavljanje regionalne saradnje. Međutim, što se tiče konkretnog pitanja, za sada ne očekujem bilo kakav korak od vlade“, smatra Abraši.

Miodrag iz Peći
06. Jun 2021.
Ma zatvorite se u bastione sa visokim zidovima ali pustite ostale građane da žive normalno.
Ucenama i pretnjama nećete ništa postići a vreme teče li teče. Dok Srbija u svakom pogledu napreduje i privlači sve veće investicije a Kosovo srlja u provaliju. Da li če narod da ovakav zulum vlade trpeti, videćemo, već na jesen su lokalni izbori i ubedljiva 100% pibeda Srpske Liste u svih deset srpskih opština na KiM sa oko 90.000 glasova.
nona
06. Jun 2021.
ti sad si miodrag iz vranje za pec ne vidis vise pa gledaj bre kakve fabrike otore na kosovo ne shvatas ti iz vrenje dogji i vidi sva sta proizvodi ovde od comodita home do radiatora panele za energiju 38 samo fabrike za mljeko i jogurte otvorno a to velike kao vita drena abi i mnoge velike frutomanija brend balkana bre niko nema proizvodi naj dobra vino stone castel i mnoge na orahovac i suhareku sa miliona litar samo serbija kupi ti si na sanje nisi vidio kosovo danas auto puta i sve ne iz peca gde su najvece fabrike nes princ kafe i svasta ali od vranje miodrage ne vidis na serbiju narod ni za cigarete nema ughi na youtube gledaj fabrike
Endriti
06. Jun 2021.
NONA...dobro je sto si patriota ali nije dobro sto branis neodbranjivo.
Ja zivim na Kosovu i vidim isto ono sto ti vidis. Kazes otvorene mnoge fabrike. U redu, ali kome ce da prodaju svoje proizvode? Ako zelite da Kosovo zatvorite kao Enver Hodza onda izvolite.
Ali istina je mnogo, mnogo drugacija.
Kosovo propada i zaostaje od zemalja iz okruzenja.
Koliko je na Kosovu dobro videces kada EU odobri viznu liberalizaciju.
Moja pretpostavka je da ce na Kosovu ostati samo oni preko 55 godina.