Kugler: Za EU je važna jaka centralna Evropa kojoj pripada i Zapadni Balkan

Gudrun Kugler poslanica OVP u parlamentu Austrije
Izvor: Kosovo Online

Pokretanjem inicijative "Prijatelji Zapadnog Balkana", Austrija želi da doprinese da se, u aktuelnoj situaciji, ne zapostavi evropska integracija regiona u korist Ukrajine i Moldavije, posebno zato što je potrebno da u Uniji postoji jaka centralna Evropa, kojoj pripada i Zapadni Balkan, izjavila je za Kosovo onlajn poslanica vladajuće Narodne partije Austrije (OVP) u austrijskom parlamentu Gudrun Kugler. 

"Cilj inicijative ministra spoljnih poslova Austrije Aleksandera Šalenberga je da zemlje Zapadnog Balkana ne budu zapostavlje u odosu na pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom. Austriji je to veoma važno, jer se smatra prijateljem Zapadnog Balkana. Beču je posebno važno da pristupni pregovori zemalja Zapadnog Balkana brzo napreduju i da te zemlje ne budu zapostavljene", objasnila je Kugler. 

Ona je ukazala da inicijativu podržava još šest zemalja EU, koje zajedno predstavljaju "snažan teg" u Uniji. 

Kugler, koja je i predsednica parlamentarne grupe prijateljstva sa Srbijom, ističe da će "Prijatelji Zapadnog Balkana" pomoći zemljama regiona da se brže integrišu u EU. 

"Kojom brzinom - ne zavisi od inicijative, već od brzine i napretka zemalja regiona u sprovođenju reformi. Inicijativa predviđa saradnju na svim nivoima. Otuda predlog da sastancima EU prisustvuju predstavnici zemalja Zapadnog Balkana. To bi doprinelo upoznavaju sa Unijom, ali i međusobnoj saradnji", dodala je ona. 

Na pitanje veruje li u proširenje EU na Zapadni Balkan 2030,  kako je najavljeno, odgovara da se nada i da će Austrija pružiti svu potrebnu podršku. 

Podvukla je da su "Prijatelji Zapadnog Balkana" inicijativa za saradnju, radi brže integracije regiona u EU, kako bi zemlje "osetile" Uniju i pre pristupa. 

S tim u vezi je rekla da je važno da zemlje regiona počnu da, na putu ka EU, harmonizuju njihovu bezbednosnu i spoljnu politiku, i tako se pozicioniraju već sada. 

"Moramo u Evropi tesno sarađivati i biti jedinstveni. Postoji mnogo problema u svetu i zato moramo zajedno raditi na svim temama. Inicijativa je početak te saradnje. Austriji je važno da postoji snažna centralna Evropa, u koju spada i Zapadni Balkan. Mi na Evropu ne gledamo samo kao na granice EU, već na ceo kontinent. Ponekad na zapadu previde te činjenice, a Austrija razume značaj snažne centralne Evrope", podvukla je ona. 

Istovremeno, poručuje da nije sve samo do Zapadnog Balkana, već i EU mora obaviti domaće zadatke. 

"Vidim da se Srbija jako trudi u evropskim integracijama. Ali, to nije dovoljno, jer i EU mora da ispuni svoje domaće zadatke. U svim krizama smo videli da je EU uvek spora, nedovoljno jasna, ponekad mekša tamo gde je potrebno dati jasniji odgovor. Zato razumem kada građani u Srbiji pitaju da li je to njihova budućnost - da pristupe Uniji koja nema delotvorne odgovore na krize današnjice", rekla je Kugler. 

Zato smatra da bi integracija Zapadnog Balkana doprinela snažnijem odgovoru na krize. 

"Važan je snažan glas centralne Evrope, dela u kojem postoji puno razuma i pragmatizma, koji je naučen da sarađuje. Taj snažan glas je potreban da EU bude delotvornija. Raduje me što svojim delovanjem mogu da doprinosim tome", dodala je ona. 

Na konstataciju da je Srbiji najveća prepreka na putu u EU pitanje Kosova, rekla je da tu vidi teškoće i da bi u rešavanju trebalo odustati od insistiranja na granicama. 

"Važno je da Austrija insistira da i Kosovo bude integrisano u EU. U Uniji vidimo sve više 'Evrope regiona'. Ako pričamo o regionima - govorićemo manje o granicama. U našim glavama, u Austriji, pristup se promenio. Mi vidimo granice, i dobro je kada postoji sopstvena kultura, tradicija, ideje, ali isto vidimo da je dobro da živimo zajedno sa različitim grupama u različitim regionima. Možda takav pristup može pomoći u rešavanju konflikata, kada se vide samo prepreke, a ne i rešenje", primećuje. 

Kugler je navela i da je važno da se u Evropi živi u miru, a za to je, ponavlja, neophodno da u glavama svih najvažnije pitanje
ne budu granice, već saradnja u cilju boljeg života za sve.