Kulaši: Jednostranim odlukama Kosovo gubi podršku partnera

Kulaši
Izvor: KTV

Akademik i bivši diplomata Muhamedin Kulaši smatra da koordinacija sa zapadnim zemljama nije znak slabosti, već normalna praksa u diplomatiji, upozoravajući da Kosovo zbog jednostranih odluka može da izgubi podršku partnera koji ga podržavaju četvrt veka.

"Koordinacija sama po sebi nije nešto uvredljivo, nije nešto čime se narušava dostojanstvo vlade ili institucija. Reč je o državama koje su nam pomogle i pomažu nam. Čak i velike sile međusobno sarađuju i koordinišu", rekao je Kulaši za Dukađini.

Naglasio je da do sada Kosovo nikada nije bilo pod sankcijama onih koji su zalužni za njegovu nezavisnost i da je ta činjenica u najmanju ruku neprijatna.

"Ovo je nova situacija koja nam nije poznata. Već neko vreme smo pod sankcijama prijateljskih zemalja koje su imale odlučujuću ulogu u oslobađanju Kosova, u obnovi Kosova. U stvaranju države Kosovo. Čak ni mi nismo imali svest kada smo kažnjeni zbog neusklađenosti i to je nova situacija, ne baš prijatna. Ne tako dobra za privredu Kosova, proračunati su ogromni gubici koje su sankcije naprasno proizvele", primećuje Kulaši

Podsetio je da je problem sa kosovskim tablicama rešen upravo zahvaljujući koordinaciji sa partnerima i upozorio da bez podrške velikih sila Kosovo zatvara sve perspektive.

Smatra da je odluka o zabrani dinara nanela štetu Kosovu jer nije doneta uz saglasnost saveznika.

"Postoji i manje-više ograničen politički pristup gde na koordinaciju gledamo kao na nešto što narušava naš suverenitet. To nije suverenitet, to je jadno. Ako suverenitet ide ka izolaciji, to je ono što Srbija želi. Problem Srbije je što pet velikih sila podržava Kosovo već četvrt veka", dodao je akademik.