Kurti: Đurićevo hapšenje, voz sa ikonama i šetnja Gazivodama bili su koordinisane akcije

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Premijer Kosova Aljbin Kurti na sednici Skupštine izvestio je poslanike o strategiji svoje vlade u dijalogu sa Srbijom uoči sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, prenosi Gazeta ekspres .

Kurti je kritikovao prethodne vlade u vezi s njihovim pristupom dijalogu, rekavši da je na terenu bilo incidenata pod kontrolom između pregovaračkih strana, poput očigledno orkestriranog hapšenja Đurića i sličnih.

"Kašnjenja u implementaciji i utisak vrlo sporog i izazovnog tempa normalizacije odnosa stvorili su plodno tlo za opasnu degeneraciju paralelnih i koordiniranih agendi pregovaračkih strana", smatra Kurti. 

On je u govoru u Skupštini istakao da smatra da je bilo koordinisanih akcija sa jasnim ciljem da dođe do podele Kosova.

"Kroz kontrolisane i koordinirane incidente kao što su kampanje protiv pripadnika KBS-a iz srpske zajednice, ubistvo Olivera Ivanovića, orkestrirano hapšenje Marka Đurića koji je pušten bez novčane kazne, srpski voz-sa ikonama, šetnje Gazivodama, i drugo. Cilj svega ovoga bio je stvoriti utisak da se normalizacija može postići samo podelom Kosova, koja je potom spakovana kao ideja o razmeni teritorija", rekao je Kurti poslanicima u kosovskoj Skupštini.