Kurti i Fon der Lajen razgovarali o vladavini prava, reformama i viznoj liberalizaciji 

Fon der Lajen i Kurti
Izvor: GazzetaExpress

Teme današnjeg sastanka kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja je boravila u Prištini, bile su posvećenost vladavini prava i ključne reforme za razvoj i približavanje Kosova EU, prenosi Gazeta ekspres.

Kako je saopšteno iz Kurtijevog kabineta, razgovarali su i o pitanju liberalizacije viznog režima za Kosovo.

Istaknuta je nužnost regionalne saradnje i ekonomske saradnje zemalja regiona u okviru Berlinskog procesa i implementacije Zajedničkog regionalnog tržišta. 

Kosovski premijer je predsednicu Evropske komisije upoznao i sa vladinim planom i reformama u pravosuđu, kao i o borbi protiv korupcije.

Kurti je Fon der Lajen zahvalio na podršci EU i upoznao je sa Planom ekonomskih investicija sa više od 100 konkretnih projekata ministarstava, čija je vredost 2,8 milijardi evra, a koji će, kako se navodi, pomoći u stvaranju snažne osnove za razvoj Kosova. 

Razgovarano je i o podršci EU obrazovanju i mladima i posebno o važnosti sistema dualnog obrazovanja, čija će implementacija smanjiti nezaposlenost, posebno među mladima.

Kurti je zahvalio i na podršci EU u suočavanju Kosova sa pandemijom koronavirusa i preneo joj da je na Kosovu vakcinisano 62 odsto stanovništva jednom dozom vakcine, a 41 odsto sa dve doze.

Bilo je reči i o prihvatanju sertifikata kovid-19 od EU i pokretanju procedura za članstvo u digitalnom sertifikatu EU za kovid.