Kurti i Gervala ispratili prve putnike koji su bez viza otputovali u Beč

Aerodrom Adem Jašari
Izvor: Kosovo Online

Premijer Kosova Aljbin Kurti i ministarka spoljnih poslova Donika Gervala ispratili su sa prištinskog aerodroma "Adem Jašari" prve putnike koji su u okviru informativne kampanje Vlade Kosova o viznoj liberalizaciji osvojili trodnevno putovanje u Beč.

Kurti je tom prilikom poručio da vizna liberalizacija predstavlja jačanje kosovskog identiteta.

"Vizna liberalizacija predstavlja jačanje našeg identiteta i dostojanstva naše države. Kako bismo obeležili ovaj događaj, 50 građana je dobilo mogućnost da putuje u okviru naše informativne kampanje. Ovo pravo moramo da uživamo uz odgovornost, da uvažavamo zahteve i kriterijume. Gde god da putujemo. Ne smemo da zaboravimo da je naša kuća naše Kosovo. Srećan put svima. Srećna Nova godina i vizna liberalizacija", rekao je Kurti.

Gervala je zahvalila svima koju su doprineli dobijanju vizne liberalizacije i poručila da je to, ipak, zasluga građana. 

"Danas je lep dan, svi znamo koliko smo vremena gubili pred ambasadama, koliko se para potrošilo na vize i procedure, koliko nije bilo dostojanstveno čekanje na kiši, snegu, suncu. Tome je došao kraj, imaćete priliku da putujete u zemlje Šengena, da posetite vaše najbliže. Zahvaljujem svima koji su doprineli viznoj liberalizaciji, ali da ne zaboravimo, građani Kosova su oni koji su najviše doprineli. Srećan put svima", poručila je Gervala.

Srećni dobitnici poručili su da se na viznu liberalizaciju dugo čekalo.

"Moj sin je dobio nagradu, pa sam ja pratilac. Vizna liberalizacija je trebala ranije da se desi, razni poslovi su uslovljavani vizama. Sada smo slobodni kao ptice, kao i svi građani Evrope" , rekao je Habib Spahiu iz Orahovca.

Milica Marinković iz Gračanice rekla je da nije očekivala da će dobiti besplatno putovanje. 

"Znači nam liberalizacija mnogo jer sada sa kosovskim pasošem možemo da putujemo bez viza. Izvadila sam pasoš, učestvovala sam u kvizu i pozvali su me na putovanje. I ja sam iznenađena", navela je ona.