Kurti: Izveštaj pokazuje da je vlada postigla napredak

Aljbin Kurti.jpg
Izvor: lajmi.net

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je izveštaj Evropske komisije o napretku Kosova, prvi u kome se pominje da je aktuelna vlada, od stupanja na dužnost postigli veliki napredak, prenosi Koha.

„Za lokalne izbore smo dokazali potpunu transparentnost. Samo 37 dana nakon izbora 14. februara, izabrali smo premijera i predsednika. Takođe za samo 13 dana izabrali smo i predsednicu Republike, koja je druga žena predsednica. U ovih šest meseci Vlade imamo demokratski legitimitet i kredibilitet u institucijama od strane građana, na čemu bi nam pozavidele ne samo zemlje u regionu, već i zemlje EU“, rekao je Kurti.

Istakao je da je u oblasti vladavine prava na sastancima Vlade doneto preko 320 odluka, od čega 60 nacrta zakona.

Kurti je dodao da je od 1. aprila do 30. septembra izvedeno 519 racija i 283 policijskih operacija, kao i to da je razbijeno 29 kriminalnih grupa.

„Broj vakcinisanih dostigao je 1,5 miliona i dalje smo prva zemlja u regionu koja je pokazala neporeciv napredak. Do kraja godine imaćemo impresivan rast domaćeg bruto proizvoda. Prema podacima Centralne banke, ekonomija će zabeležiti rast do 9,9 odsto. Uklonili smo homologaciju za automobile, demonopolizovali carinske terminale, prebacili 76 opštinskih inspektora“, rekao je Kurti.

Naglasio je da put ka EU zahteva reforme, i da je Kosovo posvećeno tom putu.