Kurti: Četiri razloga zbog kojih može doći do sukoba sa Srbijom

Aljbin Kurti
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti istakao je da postoje četiri razloga zbog kojih bi moglo doći do eventualnih sukoba između Srbije i Kosova, a kako je naveo, jedan od njih je taj što Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, prenosi Reporteri.

Kurti je za švajcarski "Die Republik" naglasio da se Kosovo ne boji "delovanja Srbije", ali je na oprezu.

Još jedan od razloga za eventualni sukob, prema Kurtijevim rečima, je i taj što Srbija blokira prijem Kosova u međunarodnim organizacijama i finansira "paralelne strukture" na severu Kosova.

"Srbija još uvek ne priznaje nezavisnost Kosova. Bori se protiv našeg međunarodnog priznanja i istovremeno finansira nelegalne strukture unutar Kosova koje podrivaju vladavinu prava i naš suverenitet. Drugo, u Srbiji ne priznaju ratne zločine počinjene 1990. godine", istakao je Kurti. 

Kosovski premijer je naveo da Srbija održava bliske odnose sa Rusijom, što, kako je kazao, narušava mir u regionu.

"Kosovo je demokratija, Srbija nije, to je treća stvar koja me brine. Svako ko se graniči sa autokratijom je u opasnosti. Četvrto, zvanični Beograd održava bliske veze sa despotskim ruskim predsednikom Putinom. Vučić se sa Putinom sreo skoro 20 puta za 10 godina, poslednji sastanak 25. novembra 2021. u Sočiju, tri meseca pre početka rata“, rekao je Kurti.

Vlast u Prištini danas ponovo nije dozvolila ulazak na Kosovo direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću, iako po važećim sporazumima ima obavezu da mu omogući slobodno kretanje preko administrativnih prelaza.

Istovremeno, ugledni univerzitetski profesor i politički analitičar Miljazim Krasnići govoreći o aktuelnoj krizi sa štrajkom prosvetara na Kosovu, naglasio je da Kurtijevi postupci imaju političku pozadinu.

"Kurti želi da pobedi sve one grupe koje je okarakterisao kao "PAN grupe" i objavio je neku vrstu rata mnogima, kao što su zdravstveni radnici, nastavnici, veterani“, kaže Krasnići.

On je naglasio da je Pokret Samoopredeljenje na čelu sa Aljbinom Kurtijem specijalista za propagandu i medijsko ratovanje, jer je, kako kaže, tim putem i došao na vlast.