Kurti: Nećemo odustati od ukidanja registarskih tablica Srbije, poštujemo naše zakone i Ustav

Aljbin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je da Kosovo ispunjava svoju zakonske obaveze kada je u pitanju zamena registarskih tablica Srbije vozila koje koriste Srbi sa severa, prenosi Koha.

Kurti je to poručio odgovarajući na pitanje da će Kosovo odustati od odluke o primeni mera reciprociteta i zameni registarskih tablica.

"Mi smo 29. juna doneli odluku da dozvolimo građanima da registarske tablice koje su nasleđe Miloševića, proizvedene u Srbiji, sa akronimima gradova na Kosovu, pretvore u legitimne tablice. U tom pravcu smo pokrenuli kampanju informisanja građana Srbije i napravili finansijski podsticaj da prilikom konverzije građani neće morati da plaćaju PDV ili carinu što može da ih košta i do pet hiljada evra", poručio je premijer Kosova.

Dodao je i da se "Srbija složila" da od januara 2018. godine neće proizvoditi takve tablice niti će "terati Srbe da ih koriste". 

"Četiri godine kasnije sprovodimo nešto što je u skladu sa Ustavom i našim zakonima. U skladu sa obavezama Srbije i njenim obavezama tokom pregovora u Briselu", izjavio je Kurti na konferenciji u sedištu NATO u Briselu nakon sastanka sa generalnim sekratarom Jensom Stoltenbergom.

Kurti je odgovorio i na pitanje novinara šta će biti sa izbeglicama iz Afganistana koje su privremeno smeštene na Kosovu, a nisu dobile američku vizu. On je poručio da će "pomoći svim tim ljudima".