Kurti zatražio članstvo Kosova u NATO; Stoltenberg: Kfor u pripravnosti

Aljbin Kurti i Jens Stoltenberg
Izvor: Print Screen

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Briselu da će Kosovo tražiti članstvo u NATO, prenosi Koha.

Kurti je rekao da pretnje, opasnosti i izazove sa kojima se danas suočava NATO oseća i Kosovo.

"Imamo jasnu viziju, tražimo članstvo u NATO i to će nam omogućiti da damo ono što su nam dale zemlje članice. Pretnje, opasnosti i izazove sa kojima se danas suočava NATO oseća i naša zemlja. Institucije imaju razloga da budu oprezne zbog štetne ruske agende za Balkan i Evropu. Vlada i narod Kosova pozdravljaju vaše poverenje i posvećenost trajnom miru i bezbednosti", rekao je Кurti.

Stoltenberg je ponovio da je Kfor u pripravnosti u slučaju da stabilnost bude ugrožena.

"Mirovna misija Kfora je tamo i komandant je kontaktirao bezbednosne organizacije na Kosovu i načelnika odbrane Srbije. Kfor je spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena. Kfor ima više od 3.700 vojnika. Potpuno smo posvećeni našem mandatu i rezoluciji 1244. Kfor će nastaviti da obezbeđuje bezbedno okruženje i slobodno kretanje za narod Кosova", kazao je Stoltenberg.

Pozvao je sve strane da "deluju uzdržano i izbegavaju beskorisnu retoriku“.

Gospodin Stoltenberg je pozvao Beograd i Prištinu da se "pozitivno i konstruktivno angažuju" u predstojećoj rundi pregovora uz posredovanje EU u četvrtak, nazvavši dijalog "jedinim putem ka održivom miru". 

On je dodao da je to prilika za Kosovo da pokaže da je odgovoran akter u evroatlantskoj zajednici.

On je dodao da je NATO misija na Kosovu najveća izvan teritorije zemalja NATO što pokazuje posvećenost miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i Kosovu.

"Učinićemo sve što je neophodno da sprečimo eskalaciju i da sačuvamo slobodu i sigurnost svih zajednica", poručio je Stoltenberg. 

Odgovarajući na pitanja novinara kosovski premijer je poručio da na Kosovu postoje dve strane, jedna je demokratsko Kosovo, a druga "nelegalne strukture Srbije na severu".

On je rekao da je za nastavak "borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije" potrebna podrška EU, NATO i zapadnih zemalja.

"Ako mislite na dve strane, imamo demokratsku državu Kosovo, profesionalnu policiju, a sa druge strane imamo nelegalne strukture Srbije koje su se pretvorile u kriminalne bande koje su podigle i barikade. Može se reći da postoje dve strane, ali one ne mogu izgubiti moralni kompas. Mora postojati nulta tolerancija prema kriminalu i korupciji. Potrebna nam je podrška EU, NATO, demokratskog Zapada za demokratiju kao što je Kosovo. Znam da postoje četiri NATO zemlje koje nas nisu priznale, nije lako, ali ja ću uvek insistirati na onome što je ispravno i potrebno”, rekao je Kurti na konferenciji sa šefom NATO.