Kurti: Nikada nisam rekao da se otvore arhive OVK, ne postoji više nadzirana država od Kosova

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Kosovski premijer Aljbin Kurti negirao je spremnost vlade, na čijem je čelu, da otvori arhive OVK, kako je sam ranije nagovestio, piše Reporteri.

Kurti je u Tirani na pitanje novinara naveo da nikada nije doneta odluka o otvaranju OVK arhiva.

„Ko je rekao da se arhive OVK otvore. Nađite tu moju izjavu. Nisam rekao. Ne postoji više nadzirana država od Kosova. Nekada smo imali UNMIK, pa Euleks, pa i danas imamo KFOR. Mesto gde treba otvoriti arhive je Srbija", rekao je Kurti.

Podsećanja radi, Kurti je juče izjavio za medije da je je podržao ideju o otvaranju arhive OVK, kao i to da bi otvaranje arhive pomoglo u pronalaženju nestalih.

"Imamo arhive naše države o OVK i vrlo smo transparentni, ali moramo razjasniti sudbinu nestalih. Za to moramo otvoriti arhive u Beogradu jer ubistva i prikrivanje masakra, a zatim i ekshumacije nisu izvršili srpski građani, već država Srbija na organizovan način, i to se nalazi u srpskim arhivama", rekao je Kurti.

Kurti je tada naglasio da Kosovo nema šta da krije, jer prema njegovim rečima, od kraja rata, Kosovo je pod međunarodnom upravom.

"Transparentnije i otvorenije zemlja od Kosova nema, a ono što treba otvoriti je Srbija, jer u četiri rata koja je Srbija vodila i genocid koji je izvršila u Bosni i na Kosovu, istina se mora razjasniti, kako bi se znali počinioci", rekao je Kurti.

Roni
14. Septembar 2021.
Potpuno si u pravu ali koje izvrsio ubistva i masakre na Kosovu nad Srbima Albancima koji su bili protiv Uck i lojalni gradjani Srbije kao i Roma Bosnjaka i ostalih.I to veliki broj je nestao posle 99 god.Sta je sa masovnim grobnicama na Kosovu za koje Srbija tvrdi da ih ima 10 zasto ne dozvoljavate da se izvrsi iskopavanja na ti lokacijama gde Srbija zna i tvrdi da postoje ali na zalost vi ne zelite i ignorisete Srbiju
A sve grobnice gde se se sumnja da postoje u Srbiji Srbija je izvrsila iskopavanja.Vi nedozvoljavate a trazite uzajamno priznanje od Srbije.Srbija je spremna i hoce da otvori arhive ali vi odbijate i ignorisete.